A homofób, cigányellenes Fidesz nem talál fogást a Jobbikon – Lapzsemle

Heti lapzsemle a fideszes homofóbok által ránk erőszakolt, állítólagos „gyermekvédő” törvény jobbikos támogatásáról.

Mindent bemocskol Kocsis Máté végtelen rosszindulata

Az eredetileg pedofil-ellenesként tálalt törvény néhány csavarral és módosítgatással fideszes kegyetlenkedéssé változott, nyilvánvalóvá téve, hogy Orbán bandája új ellenséget keres a védtelennek vélt LMBTQI közösségben. Ha számításuk beválna, a 2022-es választásokra készülve ezt a témát is manipulálható szavazóik mozgósítására használnák. A nagy nehezen összeállt ellenzéki szövetség elsöprő többsége, és a civil szervezetek azonnal erős választ adtak. Az ellenzéknek a hajdani szélsőjobboldalról érkezett tagja, a ma már kereszténydemokrataként bemutatkozó Jobbik azonban megszavazta a törvényt. Jakab Péter pártelnök a Facebookon magyarázta indokaikat: eszerint a törvényt kizárólag a pedofilok elleni szigorú fellépés miatt szavazták meg, és ígéretet tettek arra, hogy a kormányváltás után kiveszik belőle a homofób kiegészítéseket. („Az Orbán-kormány hagyta volna Kaletát megrohadni egy dél-amerikai börtönben”)
Politikai elemzők a valódi hátteret is fellebbentették: a Jobbik a saját szavazóinak üzent döntésével.

Azok a jobbikos szavazók, akik a korábban fő ellenségüknek tekintett baloldali, liberális és zöld pártokkal kialakult együttműködés miatt bizonytalankodnak, megnyugodhatnak, hogy pártjuk fontos ügyekben őrzi régi arculatát is. (Hasonló nézetet fejtett ki a Klubrádióban Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa is.)

Felháborodás, elkeseredés

Figyelemre méltó, hogy az ellenzéki szövetség politikusai nagy többségükben megértően fogadták a Jobbik döntését. Azt hangoztatják, hogy megfelelő biztosíték az ígéret a homofób tételek későbbi eltávolítására. Az ellenzéki pártok közötti belső versengés logikája is magyarázhatja ugyanakkor, hogy a támogatottsága növeléséért küzdő, és határozott liberális arculatát őrző Momentum nem elégedett meg ennyivel. A Városi Kurírban így számoltunk be erről: „Ki hitte volna akár egy éve? Fekete-Győr András a Momentum elnöke bejegyzésben kérte a Jobbik elnökét, hogy ne szavazzon ki az ellenzéki öszefogásból a pedidofiltörvény okán”. A szavazás után pedig momentumos politikusok követeltek bocsánatkérést a Jobbiktól a homofób törvény támogatása miatt.

Diétás Magyar Múzsa: ne már!

A Facebookon a demokratikus, köztársasági közvélemény formálásának befolyásos fóruma a Diétás Magyar Múzsa, ahol a következő bejegyzés jelent meg a Jobbik-botrányról:

„A kommentelőink jelentős része része azt mondja, hogy milyen demokratikus is, hogy a jobbik kiáll a véleményéért, egy másik része meg azt, hogy ennyi belefér, hiszen a cél az, hogy Orbán el legyen hajtva. A melegek meg társaik pedig hozzanak már egy kis áldozatot ennek érdekében.”

„Nem valószínű, hogy a Jobbik a szavazói bizalmát játszotta volna el azzal, ha kiállnak, elmondják, hogy ebben a formában ezt a törvényt nem fogadják el, benyújtanak egy másik javaslatot (inkább kettőt), ami külön kezeli a pedofília és az LMBTQ, gender stb. témákat.
Az összefogásban bízók egy részének viszont eljátszották a bizalmát.
Ha a morális oldalát nézzük, akkor pedig az a helyzet, hogy én biztosan nem fogok olyan párt jelöltjére szavazni, aki egy ilyen törvényjavaslatot megszavaz a parlamentben. Ha a körzetemben a Fidesz ellen jobbikos jelöltet állítanak, akkor rám nem számíthat (persze a fideszes sem). Szerintem sokan vannak ezzel így. Egyszerűen van egy határ, amit nem lépek át.” Nem asszisztálok emberek vagonba rakodásához, nem támogatok olyan politikust, aki embercsoportok jogainak a nyírbálására adja áldását.

Sok sikert 2022-re

Orosz József, a magyar sajtótörténet kiemelkedő személyisége, aki 2010-ben Kanadában az angolszász akadémiai- egyetemi világban kezdett új életet, rövid, keserű bejegyzésben kommentálta a történteket. Az aktív politizálástól visszavonult korábbi szdsz-es képviselő, liberális közgazdász, Bauer Tamás hosszan fejtette ki elítélő véleményét. Bauer már korábban is élesen elítélte, hogy a demokratikus pártok hajlandók összefogni Orbán megbuktatására a Jobbikkal. Bauer Tamás szerint Jakab Péter pártja lényegében nem változtatott Európa-ellenes, szélsőjobboldali alapállásán. Bauer a Klubrádióban (A Jobbik még nem ment át a tű fokán címmel) mindezt hosszan kifejtette Bolgár György műsorában.

Nyugati és magyar kereszténydemokraták

Valójában a magyar közélet a történelmünkben szokásos több évtizedes (talán évszázados?) lemaradást produkálja a nyugat-európai folyamatokhoz képest. Ez jól látszik abban, hogy hol tartanak a hazai kereszténydemokraták nyugati partnereikhez viszonyítva. (Nem a KDNP-ről van szó, a Fidesz csatlósairól, akiknek közük nincs sem kereszténységhez, sem demokráciához. Léteznek a formálódó magyar közéletben tisztességes, mérsékelt, demokratikus jobboldali személyiségek és csoportosulások, akiket bátran nevezhetünk kereszténydemokratáknak.) Miközben Nyugaton még a hagyományosan katolikus országokban is hatalmas népünnepélyek a Pride-menetek, amelyeket a kereszténydemokrata politikusok is támogatásukról biztosítanak, Magyarországon ez az áttörés még nem történt meg. Itt a legtöbb, amit várhatunk részükről, a pozitív semlegesség. Mint például Márki-Zay Péter esetében:

„Nagycsaládos katolikusként nem veszek gyermekeimnek érzékenyítő mesekönyvet, nem lopkodok és futkosok szivárványos zászlóval, nem alakítok leszbikus kört, és nem én fogok pride felvonulást szervezni – de mindig KI FOGOK ÁLLNI A MEGTÁMADOTTAK EMBERI MÉLTÓSÁGA ÉS JOGAI MELLETT. Bárkinek a gyermeke lehet homoszexuális (ugyan miért is lenne ebben Dick Cheney az egyetlen érintett jobboldali, konzervatív vezető politikus…) – őt is ugyanúgy szereti a JóIsten, ezt a társadalomnak is szeretettel kell elfogadnia. Empátiára, együttérzésre kérem tehát Orbán miniszterelnök urat, gondoljon bele hogyan esne neki, ha a sorozatos érintettség okán a Brüsszelt meleglobbiként letámadó Fideszt neveznék a hazai gyűlölködők MELEGLOBBINAK… ”

A Jobbik részéről is azt látjuk, hogy antiorbánista, kereszténydemokrata fordulatot végrehajtva a melegjogi kérdésekben nem állnak át a túloldalra, hanem mindössze korábbi politikájukat feladva, leállítják a Pride-ok ellen uszító utcai akciókat, beszüntetik szavazóik folyamatos hergelését. Jól mutatja, mit kelent ez, ahogy egy korábbi televíziós beszélgetésben Jakab Péter kisiklott a melegekkel kapcsolatos állásfoglalás elől: most nem ez a kérdés a magyar választók fő problémája.

Alig várjuk, hogy szabad választásokon versenyezhessünk a Jobbikkal

Nem először, és nem utoljára, szögezzük le: az Orbán elleni összefogásban örömmel üdvözöljük a jobbikosokat. Örökre emlékezetes marad a kép 2018 tavaszáról, amikor a Fidesz gyanús kétharmados „győzelme” a választási győzelmet váró Jobbikot is sokkolta. Óriási tüntetést láttunk az Andrássy úton, és a végeláthatatlan tömegben ott vonultak a Kossuth tér felé a hatalmas árpádsávos zászlókat lobogtató csoportok is. Szimbolikusan akkor üzente meg az utca politikusainknak, hogy nincs más választás: aki az Orbán-rezsimtől szabadulni akar, annak a teljes összefogást kell követelnie. A cél nem az összeolvadás, hanem az új rendszerváltás. Népszavazással megerősített köztársasági alkotmány kell, a fideszes mamelukok elzavarása, a bűnözőik elszámoltatása, és amint lehet, új, szabad választások kiírása, hogy végre tisztességes körülmények között versenghessenek a magyar közélet fő erői. Sokan vagyunk, akik soha nem lesznek Jobbik-szavazók, és abban a nyílt versenyben fogják igazán jól érezni magukat.

Melegek, cigányok — kényelmetlen témák a Fidesz számára

Nagyon tanulságos, hogy mi volt az a téma, amiben a borsodi 6-os körzetben időközi választásokon induló jobbikos jelöltre támadt a fideszes propagandagyár: korábbi antiszemita megnyilvánulásait támadták hevesen. És az is nagyon tanulságos, hogy miként reagált erre a Jobbik: azonnal bocsánatot kértek, és nem győzték hangsúlyozni, hogy ez már nem az ő álláspontjuk. Természetesen közismert, hogy a Fidesz és a Jobbik támogatói között is, „egymás között” teljesen általános a zsidózás, de biztató jelenség, hogy a széles politikai nyilvánosság előtt a párt vezetői ezt nem vállalják, ettől elhatárolódnak. (A Fideszre persze ez is csak azzal a megjegyzéssel érvényes, hogy propagandasajtójukban a párt belső köreihez tartozó figurák is újra meg újra durva határátlépéseket hajtanak végre. A Magyar Nemzet, a Demokrata és a többi sajtómocsok olvasói örömmel állapíthatják meg, hogy az „övéik” azért megüzenik, hogy a „rendesmagyarember” mit is gondoljan ezekről a dolgokról.

Más a helyzet a homofóbia és a cigányellenesség ügyében. A Jobbikon ezekben a dolgokban sokkal könnyebb lenne fogást találni, csakhogy a Fidesz valamiért ezt nem használja ki. Csak nem azért, mert ők a jobbikosoknál is radikálisabbak és szélsőségesebbek, ha ezekkel a népszerűtlennek vélt kisebbségekkel szembeni uszításról van szó?

Minderről részletesebben, itt: Rasszisták minden oldalon? Jobbikos sunnyogás, fideszes pofátlanság)

 

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük