Sorting by

×

A hét közepétől vajon lassan beköszönt a tavasz, vagy csak megviccel minket az időjárás?

Nem volt ugyan igazi tél, legalább is eddig, de azért alighanem mindenki egyet ért azzal, hogy eleget fáztunk már. a hétközepétől korai tavasszal kecsegtet az időjárás, reméljük nem csak átverés lesz az egész.

Hétfő

Hidegfront hatására támad sokfelé viharos ÉNY-i szél. A legerősebb széllökések a Dunántúl északi felén, illetve a középső országrészben várhatóak, elérhetik a 70-80 km/órás erősséget!

  • A hajnali, reggeli intenzívebb esők dél felé sodródnak. Délelőtt még zömmel erősen felhős lesz az ég, de a déli órákhoz közeledve, északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőtakaró.
  • Délután, a nyugati és középső országrész felett gyorsan változó felhőzetre és szórványosan előforduló záporokra, illetve helyenként hózáporokra van kilátás. A Tiszántúl térségében zárt maradhat a felhőzet és szitálás, majd hószállingózás is lehet.
  • Éjszaka csapadék már nem várható. Csillagfényes időre számíthatunk, északkeleten mérséklődő, másutt továbbra is viharos széllel.

Kedden az ország ÉNY-DK irányú középső sávjában, a Dunántúl nagy részén még erős szél fúj, majd mérséklődik a légmozgás.

  • Délelőtt napos, gyengén felhős idő lesz jellemzőbb, majd délután már mérsékelt, változó erősségű felhőzet melletti időszakosabb napsütésre van kilátás. Számottevő csapadék nem érkezik, de elszórtan egy-egy jelentéktelen záporeső, északkeleten hószállingózás nem kizárható.
  • Éjszaka zömében zárt, de változó vastagságú felhőzet valószínű. Északkeleten lehet szitáló, vegyes halmazállapotú csapadék, másutt csapadékmenetes idő várható. Az ország középső térségében továbbra is élénk, gyakran erős lökésekkel kísért szél fúj, míg délnyugaton és keleten gyenge vagy mérsékelt légmozgás lesz jellemző.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • hétfő reggel délnyugaton +10, északkeleten +3,
  • hétfő délután délnyugaton +10, északkeleten +5,
  • kedd reggel délnyugaton +3, északkeleten -2,
  • kedd délután nyugaton +9, északkeleten +5 fok körül alakul.

Ízelítő a tavaszból?

Szerdán és csütörtökön frontmentes, napos, az évszakhoz képest jóval enyhébb idő ígérkezik, mérsékelt légmozgással, de szerdán eleinte a középső országrészben még lehetnek élénkebb széllökések.

Péntekre hidegfront érkezik széllel, felhősödéssel, elszórtan esővel, havas esővel. Jelentős lehűlés még nem valószínű, de már elkezd csökkenni a hőmérséklet.

Szombaton folytatódik a hőmérséklet csökkenés felhőátvonulásokkal, leszórtan kialakuló hózáporokkal, havas esővel. Az ország nyugati felén és Szabolcsban, Hajdú – Biharban erős É-ÉNY-i szél fúj.

Vasárnapra az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű, eleinte országszerte felhős, majd északon szakadozottabban felhős, változóan napos idő ígérkezik. Délen lehet itt-ott vegyes szitálás. Élénk ÉK-i szél fúj.

(Eumet)

Ezt se árt tudni:

 

tavasz

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.