Lassan (nagyon lassan) ráébred a világ, mit jelent a tálib-veszély – Európából elsők között Németország reagált

Úgy látszik még a világ vezető politikusai is szívesen ringatják magukat abban a hítben, hogy akárcsak a múlt században, még mindig valóban “nagy” a nagy világ, pedig századunk már jó néhányszor bebizonyította, hogy “világ-faluvá” zsugorodott, és ami ma a “felvégen” történik, az holnap már az “alvéget” mérgezi. Márpedig egy ilyen mérgező góccá válhat szinte pillanatok alatt a tálibok küszöbönálló hatalomátvétele után Afganisztán is. 

Németország befenyít

Berlin beszünteti Afganisztán pénzügyi támogatását, ha a szélsőséges iszlamista tálibok átveszik az uralmat, és “kalifátust” alakítanak ki az országban – mondta a német külügyminiszter csütörtökön. Heiko Mass a ZDF német országos közszolgálati televízióban kifejtette, hogy a NATO vezetésével az utóbbi húsz évben folytatott műveletek komoly eredményekre vezettek, így a nők jogokat szereztek, a kislányok járhatnak iskolába, a gyermekhalandóság csökkent, az átlagjövedelem emelkedett Afganisztánban.

Ezeket az eredményeket meg kell őrizni

A következő időszak legfőbb kérdése az lesz, hogy miként alakul az ország alkotmányos berendezkedése – tette hozzá. Mint mondta, a tálibok nem egyeduralomra törnek, hanem kormányzásra más politikai erőkkel, de ha mégis magukhoz vonják az ország irányítását, bevezetik a saríát – az iszlám törvénykezést -, és “kalifátust” építenek ki, Németország “egy centet sem küld többé Afganisztánba”.
Az ázsiai ország “nem életképes” a nemzetközi közösség anyagi támogatása nélkül, így a német kormány évi 435 millió eurós (155 milliárd forint) fejlesztési segélyét sem nélkülözheti.
Ezt a tálibok is tudják – húzta alá a német diplomácia vezetője.

A német kormány ideiglenesen felfüggesztette az elutasított menedékérők hazatoloncolását is

A miniszter arról is szólt, hogy egyelőre augusztus végéig függesztik fel a elutasított afgán menedékkérők hazaszállítását Németországból. A felfüggesztésről szerdán döntött a belügyminisztérium, a tálibok előretörése révén romló biztonsági helyzetre hivatkozva.
Ugyancsak a romló közbiztonság miatt a külügyminisztérium a csütörtökön frissített afganisztáni utazási tájékoztatójában felszólította az ott tartózkodó német állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el az országot.
A tálibok májusban indítottak offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A 34 tartományi székhelyből tízet már a tálibok ellenőriznek.

(A teljes, eredeti interjút itt nézheti meg!)

Ez Amerika

George W. Bush óta minden elnök azt mondta, hogy ideje elhagyni Afganisztánt, és otthon a nemzetépítéshez fordulni . De csak Joe Biden végzi el. Írja CNN. Amerika leghosszabb háborúból való kilépése külpolitikai katasztrófa kiváltásával fenyeget, amely rányomhatja bélyegét Biden  teljes elnökségére.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

tálib

One thought on “Lassan (nagyon lassan) ráébred a világ, mit jelent a tálib-veszély – Európából elsők között Németország reagált

 • 2021.08.12 at 18:52
  Permalink

  “A német kormány ideiglenesen felfüggesztette az elutasított menedékérők hazatoloncolását is”
  ***
  Németország (és Európa) pont akkor ébredne fel ha MEGÁLLÍTANÁ a teljes európai bevándorlást, és felgyorsítaná a kitoloncolást, és egy rohadt vasat sem adna ezeknek.
  Ezekkel a “menekültekkel” pont a saját TŐSGYÖKERES népük ellen követnek el merényletet.
  A mai nyugat európai elit a saját népének az árulója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.