Látható távolságban az uniós mentőcsomag – Magyarország egyelőre kimaradt

15 uniós tagállamnak összesen 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatást javasol az Európai Bizottság a SURE elnevezésű programja keretében.

A SURE (angolul biztos, bizonyos) az Európai Unió egyik védőintézkedése, kifejezetten azok számára, akik a járvány időszakában úgy tudják megtartani állásukat, hogy csökkentett munkaidőben dolgoznak – írta meg a Magyar Hang.

Négy hónappal ezelőtt az Európai Bizottság javasolta a SURE programot 100 milliárd euró értékben,

az elképzelést a tagállamok el is fogadták, most pedig már csak a kormányok jóváhagyása szükséges a folyósítás megkezdéséhez. A támogatást az EU kölcsön formájában veszi fel és adja tovább az igénylő tagállamoknak, azonban a piaci feltételeknél lényegesen kedvezőbb pénzügyi konstrukció formájában.

A támogatás feltétele, hogy minden tagállamnak önkéntes garanciát kell vállalni a 100 milliárd eurós keret 25 százalékára.

Az egyes tagállamoknak a garancia teljes összegéhez való hozzájárulása megfelel az Európai Unió teljes bruttó nemzeti jövedelmén (GNI) belüli, a 2020. évi uniós költségvetésen alapuló részarányuknak.

Magyarország és Portugália kért, de még “értékelik”….

Az Európai Bizottság közleménye szerint Magyarország és Portugália is nyújtott be pályázatot, de

„a hivatalos kérelmek értékelése még folyamatban van”.

Brüsszelben abban bíznak, hogy hamarosan ez a két ország is hozzájuthat az igényelt forrásokhoz. Az uniós döntéshozók szerint

„ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását.

Konkrétan ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy kommentálta a bejelentést, hogy

„a SURE eszköz a szolidaritás egyértelmű szimbóluma egy példa nélkül álló válság közepette”.

A legnagyobb összeghez, 27,4 milliárd euróhoz Olaszország jut majd. Lengyelország 11,2 milliárd, Románia 4 milliárd, Csehország 2 milliárd, Szlovákia pedig 631 millió eurós hitelre lesz jogosult.

Forrás

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük