BlogbazárKiemelt hírek

Látja maga előtt az álláshirdető autót, ami a felirat: legyél tanár! Vagy ha az vagy, gyere tanítani! – Vajon ki mernék-e írni, hogy a kezdő tanári bér bruttó 219.000 Ft?

1.500 millióból szaktanári öltözőt, sportpálya megújítást igen, de ebédlőt a diákoknak nem sikerült építeni

Ma reggel séta közben megláttam az egyik áruházlánc álláshirdető autóját. Raktárost és áruösszekészítőt keresnek, kezdésnek bruttó 473.000 Ft-ért. Végzettség nem kell hozzá. Gondolom hiány van, ezért kell járni a várost és hirdetni. Aztán elgondolkodtam, hogy tanárhiány van – tudom, nincs, ahogy járvány sem az iskolákban – és hogy menne körbe egy autó, legyél tanár! Vagy ha az vagy, gyere tanítani! – kezdte közösségi oldala bejegyzését Balatoni József  – Jocó bácsi” – az ország egyik legismertebb tanára.

Elképzeltem….

  • Vajon ki mernék-e írni, hogy a kezdő tanári bér bruttó 219.000 Ft?
  • Vajon az emberek megrökönyödnének-e rajta?
  • Vajon tömegek tolonganának egy ilyen hirdetés után az iskolák előtt, hogy ők itt akarnak dolgozni?

A kérdések költőiek. Tudom a válaszokat….

Félreértés ne essék, nem a raktárosoktól sajnálom. Sőt, megérdemlik ezt a pénzt. És egyáltalán nem is nézem le őket, nem ez a lényege ennek. Mert minden szakmának megvannak az előnyei, amit irigyelni lehet, és megvannak a hátrányai, ami miatt azt érzi az ember, hogy ezt sosem csinálná.

De különbség valós, óriási és szembetűnő a fizetést illetően.

Nekem nyolc év után, több diplomával, egyetemi végzettségű besorolással, osztályfőnökként (tehát a kategóriámat kimaxolva) jelenleg bruttó 330.890 Ft a fizetésem. (segítek, nettó 220.212 Ft)

És a belengetett 10%-os emelés – ami ugye nem a teljes összegnek, csak az alapbérnek a 10%-a – után talán elérem a bruttó 350.000 Ft-ot. Egy focista vagy egy politikus néhány napi bérét.

És akkor ne érezzük magunkat megalázva, ugye?

Igen, ez van rengeteg más munkám van, mondjuk rohadt sokat dolgozom is érte. És nem panaszkodni akarok, távol álljon tőlem. Szimplán a figyelmet akarom felhívni arra, mi most a helyzet az oktatásban.

Tényleg nemsokára nem lesz, aki tanítson. A harangot kongatom évek óta, de most már teljes erővel rángatom, hogy óriási baj van, és még nagyobb lesz.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Látja maga előtt az álláshirdető autót, ami a felirat: legyél tanár! Vagy ha az vagy, gyere tanítani! - Vajon ki mernék-e írni, hogy a kezdő tanári bér bruttó 219.000 Ft?

Szólj hozzá!