Lattmann Tamás: a veszélyhelyzet kihirdetésének hiányzik a jogszabályi alapja!

Vajon “elemi csapás” egy járvány, van-e alaptörvényi alapja a veszélyhelyzet kihirdetésének? – teszi fel a kérdést Lattmann Tamás nemzetközi jogász honlapján, amire meg is adja a nemleges választ írásában.

Definíció

“A szerdán közzétett 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel veszélyhelyzet került kihirdetésre, ami lehetőséget biztosít számos korlátozás életbe léptetésére. Az Alaptörvény a veszélyhelyzet kihirdetését az alábbi esetben teszi lehetővé:

(1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

(Alaptörvény, 53. cikk (1) bek.)”

A bibi….

“Több probléma is felmerül a bejelentéssel kapcsolatban, a legfontosabbnak az esszenciája a címben is felmerül:

vajon egy járvány, illetve annak veszélye “elemi csapásnak” minősül-e.

Álláspontom szerint nem, ennek megfelelően a veszélyhelyzet kihirdetésének hiányzik a jogszabályi alapja.

A szavak általánosan elfogadott jelentésén túl

(ehhez bővebben lásd pl. a Pallas nagy lexikonában foglalt meghatározást: “oly esemény, mely a természet erőinek (elemeinek) működése folytán szokott bekövetkezni”), a magyar jogszabályok sehol nem minősítették a járványokat ilyennek. Sőt, a szövegek megfelelő értelmezése azt mutatja, hogy a magyar jog a járványokat, egészségügyi vészhelyzeteket az elemi csapások mellett, külön kategóriaként kezelték. Ezekből lássunk néhány példát, kezdve a legújabbakkal (többnyire olyanokat felhívva, amiket a Fidesz többsége fogadott el):

Így például a 2019. évi CVII. törvény, ami a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szól, több helyen – a foglalkoztatás általános szabályai alóli kivételes esetek meghatározásaként él a

“baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása”

fordulattal, ami világosan jelzi, hogy a jogalkotó az “elemi csapás” és az “egészséget … fenyegető veszély” kategóriáit külön tartozóként kezeli, azaz azok nem azonosak. Ha azonosként kezelné, nem sorolná fel külön-külön a kettőt. Ezt megtaláljuk a törvény 55. § (3), 57. § (5) és 58. § (2) bekezdéseiben.”

“A hatályos katasztrófavédelmi törvény

(2011. évi CXXVIII. törvény – amit rögtön elkezdett elemezni a sajtó egy része, keresve, hogy milyen lehetséges intézkedéseket alkalmazhat majd a kormány) sem támogatja ezt a megközelítést, ugyanis annak 44. § a) bekezdése adja meg az “elemi csapások” felsorolását, a b) az “ipari szerencsétlenség” fogalmát, míg a járvány ugyanannak a szakasznak a c) bekezdése szerinti “egyéb eredetű veszélyek” cím alatt szerepel. Amellett, hogy ez is alátámasztja a fenti állításomat, hogy az elemi csapások közé nem tartozik a járvány, ez azért is súlyosan problémás alkotmányjogi szempontból, mert ezzel a katasztrófavédelmi törvény lényegében kiterjeszti az Alaptörvény tartalmát, azaz módosítja azt, márpedig a jogi egyetem első évfolyam elvégzése után illik tudni, hogy ez nem lehetséges.”

Konklúzió

“Mindebből következik, hogy az “elemi csapás” fogalmába nem tudjuk belekalapálni a járványhelyzetet, azaz a jelen veszélyhelyzet kihirdetésének hiányzik az alaptörvényi, azaz jogszabályi alapja.”

“…Aki holnap azt mondja, hogy

“az egészségügyi ellátás Magyarországon egy kalap szamóca”,

az könnyen belecsúszhat a Büntető törvénykönyv 337. § szerinti

“Rémhírterjesztés”

bűncselekményi tényállásába. hogy az egyéb lehetséges, kétes szükségességű jogkorlátozásokról ne is beszéljünk.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A teljes anyagot ide kattintva olvashatja.

2 thoughts on “Lattmann Tamás: a veszélyhelyzet kihirdetésének hiányzik a jogszabályi alapja!

  • 2020.03.21 at 20:57
    Permalink

    Egy járvány szerintem elemi csapás, vagyis van alapja a vészhelyzet kihirdetésének, mert az emberéletet veszélyeztető állapot keletkezett. Na,most akkor kinek van igaza? Neki vagy nekem?

  • 2020.03.23 at 10:44
    Permalink

    Szerintem meg nem! Nincs kormányzati, vagy legalább is késleltetett intézkedés sorozat, BOJKOTT ? Talán meghal egy csomó öreg? Neki meg teljhatalom? mire . Egy államnak kutya kötelessége élet és vagyonvédelemről gondoskodni. Most ebben , ettől az időszaktól kezdve mi az ami megakadályozta ez irányú tevékenységét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.