Sorting by

×

Lattmann Tamás: első ránézésre megfelel a szükségesség-arányosság elvének a védőoltás előírásának lehetősége

Magyarországon a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – jelentette be a kormány döntését csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha valaki mégsem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, egy év elteltével a munkaviszonyt meg is lehet szüntetni. A bejelentés után az Euronews Lattmann Tamás nemzetközi jogászt kérdezte az intézkedés jogszerűségéről.

Lattmann szerint….

“Ez az intézkedés a kormány részéről jogilag akkor lehet rendben, mint minden emberi jogokat korlátozó intézkedés, hogyha az megfelel egy úgynevezett szükségesség-arányossági tesztnek. Ebben az esetben a járványhelyzet romlása megadhatja azt a jogi feltételt, ami alapján a kormány dönthet úgy, hogy a munkáltatók számára lehetőséget ad a védőoltás megkövetelésére. Ez nem precedens nélküli, ennek a vonatkozó nemzetközi, emberijogi gyakorlata, kritériumai akár a strasbourgi bírósági gyakorlatból vagy az egyes államok gyakorlatából ismertek. Jogilag tehát nem tűnik aggályosnak a magyar intézkedés.”

A szükségességi-arányossági teszt

“A magyar munkáltatók mérlegelési lehetőséget kaptak. Nagyon nehéz előre megmondani, hogy ez mennyire áll majd ki egy esetleges jogkorlátozási tesztet.

Vegyünk egy konkrét példát: ha egy magyar munkáltató most erre a szabályra alapozva úgy dönt, hogy kötelezővé teszi a Covid ellen védő oltást, azt adott esetben egy munkavállaló sérelmezheti. Jogvita keletkezhet az ügyből, ami a munkaügyi bíróságra kerülhet, majd onnan esetleg a strasbourgi bíróságra egy emberi jogi panaszos eljárásként. Hosszadalmas eljárásban derül csak ki tehát a végső ítélet egy ilyen ügy jogszerűségéről.

Első ránézésre a mostani magyar intézkedés megfelel a már említett szükségességi-arányossági tesztnek.”

A tudatos fogyasztó

“Lehet hozzáadott érték egy szolgáltatónak, ha úgy hirdetheti majd magát, hogy teljes átoltottságú személyzettel várja vendégeit.

A munkaadónak azért is előnyös, mert nagyobb biztonságban tudhatja alkalmazottait. Jogilag viszont azt érdemes megjegyezni, hogy az egészséges környezethez való jog a részletek szintjén kevésbé meghatározott, mint az oltatlanok önrendelkezési és emberi jogai.”

Az ellenlábasok….

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnap jelentette be az új járványügyi intézkedéseket, miután a magyar átoltottság uniós átlag alatti. Az állami intézményeknél kötelező lesz az oltás felvétele, a versenyszférában a munkáltatókra bízzák, hogy kötelezővé teszik-e a dolgozók számára a védőoltást. A rendvédelmi szakszervezetek szerint most sincs elég rendőr és tűzoltó, az intézekedéssel még nagyobb lesz a hiány, illetve kaput nyit azoknak, akik eddig is leszereltek volna, de a veszélyhelyzet miatt nem tehették meg. A kereskedelmi alkalmazottak érdekképviselete szerint, ha a dolgozóktól elvárják az oltást, akkor kérjék a vevőktől is. Tele vannak a közösségi oldalak felháborodott munkavállalói reakciókkal. A Zsaruellátó facebook oldalán olvastuk:

“A férjem rendőr..a 3 éves kisfiúnk alig látja az apukáját, mert állandó határszolgálatot kell teljesíteni, mert NINCS rendőr..már azt is tudjuk hogy karácsonykor 24,25,26-án videóchaten fogunk karácsonyozni ..de az!!!! Hogy rá parancsolják hogy oltassa be magát??? Mindenki egyéni döntése!!!!!! Hát tudod…akkor nem lesz aki karácsonykor a határon teljesítsen szolgálatot!”

“Nemrég beszéltem egy katonával. Azt mondta, hogy ő úgy bújt ki, hogy kérte, írják le, azért lesz kirúgva, mert nem oltat. Nem írták le, azóta sem rúgták ki”

“Akkor sajnos nem maradt más mint a leszerelés. ”

“Ez várható volt már mondtuk akkor mikor a maszkot erőltették és büntették ha nincs rajtad az utcán. AZ UTCÁN!!!!! Minden fagyi visszanyal sajnos. Nekünk is. Akkor kellett volna ennek az őrületnek megálljt parancsolni. Már akkor felállni a munkahelyeken és mindenhol levenni. És ettől csak rosszabb lesz. Mert hiába állunk ki az oltatlanság mellett, lehet a következő lépés hogy majd nem hagyhazod el az otthonod.
Volt már kijárási tilalom is….. . És innentől bármit megtesznek. Ha az oltottak nem állnak mellétek.”

A rendőrségnél súlyos létszámhiány lehet a következménye a kötelező koronavírus elleni védőoltás elrendelésének – a szakszervezetek szerint. A Belügyminisztériumban viszont semmi ilyesmire nem számítanak. Adataik szerint a rendőrségnél 68,9 százalék az átoltottság, és nem várható létszámhiány az intézkedés nyomán.

Érvek az oltás ellen

  • Vannak, akik szerint elsiették a vakcina fejlesztését,
  • vannak olyanok, akik nem akarnak “kísérleti nyulak” lenni és az elsők között megkapni az oltást,
  • vannak, akik olyan összeesküvés-elméletekben hisznek, mint például hogy a vakcina megváltoztatja az emberi DNS-t.

Észérvek az oltás mellett

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos kiemelte: egyre többször fordul elő, hogy amikor nem covidos esethez riasztják a mentőket, kiderül, hogy koronavírus-fertőzött a beteg.

Most vittünk be egy oltástagadó beteget koronavírussal. A terápiát elfogadta, mert lélegeztetnünk kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát

– válaszolta a Portfolio megkeresésére két mentős eset között Zacher Gábor , aki kiemelte, hogy fokozódik a járványhelyzet.

„Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot. Minden beoltott 10-12 nap múlva már nemcsak saját magát, hanem a környezetét is védi. Ezt főleg az egydózisú, Janssen vakcinával lehet nagyon gyorsan elérni”

– érvelt az oltás mellett a hatvani kórház sürgősségi orvosa.

 

Lattmann Tamás: első ránézésre megfelel a szükségesség-arányosság elvének a védőoltás előírásának lehetősége

átver

Egy hozzászólás itt: “Lattmann Tamás: első ránézésre megfelel a szükségesség-arányosság elvének a védőoltás előírásának lehetősége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.