Lattmann Tamás: nem reménytelen világban élünk. Csak gusztustalanban - Városi Kurír

Sorting by

×

Lattmann Tamás: nem reménytelen világban élünk. Csak gusztustalanban

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 6 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkár parancsnoki kinevezését, akit kedden már parancsnokjelöltként hallgatott meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

Hirdetés

Ment-jött….

A parancsnokjelölt a kinevezése előtti meghallgatáson köszönetet mondott elődjének, Korom Ferencnek, aki – mint fogalmazott –

pályára állította a Magyar Honvédség technikai megerősítését és megvalósította a minisztérium és a katonai vezetés szétválasztását.

Értékelése szerit

Korom Ferenc az elmúlt három évben történelmet írt.

Ruszin a meghallgatáson megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsokhelyettes is. Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Korom Ferencet szintén külföldre küldték. Ruszin hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszint. Elmondta, hogy a vezérőrnagynak – akit régóta ismer – kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön egyaránt.

Katona politikai pozícióban?

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke azt mondta:

nemmel fog szavazni, mert politikai kinevezettnek tartja, egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy katonák politikai pozíciókba kerülnek.

Erre reagálva Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a vonatkozó 2018-as törvény pontosan kimondja, hogy a helyettes államtitkár szakmai vezető, nem politikai. Tehát ezért szerinte

Ruszin-Szendi Romulusz soha nem volt politikai beosztásban.

Lattmann Tamás alkotmányjogász közösségi oldalán fogalmazta meg véleményét:

“Erre reagálva Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, a vonatkozó 2018-as törvény pontosan kimondja, hogy a helyettes államtitkár szakmai vezető, nem politikai.”

Igen, ez pont ugyanaz a törvény, amit 2019-ben rögtön módosítottak is, hogy az Alapjogokért Központ diploma nélküli “elemzőjét” kinevezhessék ilyen szigorúan “szakmai” vezetővé, egyáltalán nem politikaivá.

Á, dehogy

Mondjuk egy olyan kormánynál, ahol az igazságügyminiszter sem tudja definiálni, hogy mi az a jogállam… Pedig azt még az NKE-n (szóval ezaztán a tutibiztos, vagy nem?) 2019-ben kiadott (szóval teljesen új és időszerű, asszem) “Bevezetés az alkotmányjogba – Alapfogalmak” címet viselő tankönyv (Szerkesztette: Gárdos-Orosz Fruzsina és Halász Iván) is hosszan ecseteli, innen idézek:

“A jogállam fogalmának ma leginkább elterjedt értelmezése továbbra is a jogbiztonságot állítja középpontba” (33. o.).

Hát igen, az a bizonyos jogbiztonság

Amit leegyszerűsítve még diploma nélkül is elég jól megértett az érintett “elemző”, amikor azt mondta (helyesen), hogy

“Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot.”

Nem reménytelen világban élünk. Csak gusztustalanban.”

Kapcsolódó

 

világ

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.