Lakossági aláírásokkal megerősített petíciót adott át a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetőségének csütörtökön Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, mert az új repülőtéri forgalomirányítási eljárások negatívan érintik a XVIII. kerületi lakosságot.


Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: korábban Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér forgalmát érintő, augusztus 16-tól hatályos új műszeres indulási eljárásokkal kapcsolatosan azt kérte, hogy a HungaroControl egyoldalúan ne vezessen be olyan rendelkezéseket, amelyek a repülőgépek zajkeltése, illetve károsanyag-kibocsátása révén negatívan érintik a lakosságot.

Az új protokoll a tárgyalásokon elhangzottak ellenére mégis hátrányosan érinti a kerületben élőket,

és a helyzet – a több mint tíz évvel ezelőttire emlékeztetve – a XVIII. kerület vezetése számára is elfogadhatatlan – írták.
Egy lakossági aláírásokkal kiegészített petícióban a XVIII. kerület vezetése most arra kérte a HungaroControlt, hogy haladéktalanul kezdjék meg a környező települések és kerületek vezetőivel az elmaradt egyeztető tárgyalásokat az új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről, és annak kidolgozásáig haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti eljárási protokollt, biztosítva ezzel az érintett lakosság nyugalmát.

A HungaroControl

augusztus 16-ával módosította a műszeres indulási eljárásokat (SID). Ennek eredményeként a repülőgépek a 13-as, Vecsés felőli pályavégről indulva és a város felé elhagyva a repülőteret már nem fordulnak el felszállás után közvetlenül jobbra, lakatlan területek fölé, hanem egyenesen folytatják útjukat a következő légi navigációs pont felé.

A társaság az MTI megkeresésére egyelőre nem reagált a petícióban megfogalmazott felvetésekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét