Kerítésen innenKiemelt hírek

Lázár János ma “nagyigazságkinyilatkoztató” tablettát reggelizett!

Lázár

Lázár János mostanság több minőségben is kiállt ország-világ elé, na jó, csak amúgy “magyarpolitikus” módjára, kerítésen belüli használatra. Most “nagyigazságmondó” korszakát éli, amiről beszámolt közösségi oldalán is.

Munkáskáim, veletek vagyok!

A volt kancelláriaminiszter friss Facebook-posztjában hangsúlyozza, hogy „olyan nincs, hogy egy multi csak kér és kap, de amikor tehetné, nem akar visszaadni valamit azoknak, akiknek a profitját és a támogatását köszönheti.” Szerinte kevés az olyan vállalkozás a járvány árnyékában, amelynek több a lehetősége, mint a nehézsége. Azt mondja, hogy a makói gumigyár az ilyen.

Mai Lázár-igazságok:

  • “Olyan nincs, hogy egy multi csak kér és kap, de amikor tehetné, nem akar visszaadni valamit azoknak, akiknek a profitját és a támogatását köszönheti.
  • Kevés vállalkozás mondhatja el magáról a járvány árnyékában, hogy több a lehetősége, mint a nehézsége, amivel szembenéz. A magyar adófizetőknek – köztük a makóiaknak – köszönhetően a gumigyár ilyen vállalkozás.
  • Éljen hát, és ne visszaéljen a lehetőségeivel.
  • Mert ideje van a kérésnek és ideje van az adásnak is.”

Háttér….

Közleményt tett közzé a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) a Facebook-oldalán, mely szerint március 2-tól, azaz határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a makói Continental gyárban. ahol már februárban is  először kétórás, majd 8, majd 24 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Mivel a munkáltató ezidáig sem adott választ a sztrájkkövetelésekre, az MGSZ végül  a határozatlan idejű sztrájk mellett döntött.

A munkáltató álláspontja szerint kollektív szerződés csak a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervzete (MTSZSZ) bevonásával jöhet létre. Az MGSZ ezt tagadja: korábbi tájékoztatójukban arról írnak, hogy értelmetlen lenne bevonni a CDFSZ-t és az MGSZ-t az egyeztetési folyamatba, mivel a sztrájkköveteléseket az MGSZ fogalmazta meg, ezért a munkáltatónak az MGSZ-szel kéne megegyeznie.

a CDFSZ nem támogatja a sztrájkot, mert amíg „sztrájkkészültség” van, nem jöhet létre megállapodás a kollektív szerződésről (amelyet korábban a munkáltató mondott fel egyoldalúan).

Hajdú Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) titkára korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a munkáltató tavaly nyáron mondta föl a 23 éves kollektív szerződést, mert elavultnak tartotta azt. Az új megállapodásról – kisebb megszakításokkal – decemberig folytak a tárgyalások, de nem tudtak egyezségre jutni, ezért előbb figyelmeztető sztrájkot, majd nyolcórás munkabeszüntetést hirdetett a szakszervezet, majd kénytelenek voltak 24 órás munkabeszüntetésbe kezdeni.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental

honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelye a csoport egyik legnagyobb és legmeghatározóbb tagja, ahol hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. – a megelőző évhez képest csaknem 10 százalékkal csökkenő – nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 73 milliárd forintot, ennek több mint 95 százaléka exportból származott. A cég adózott eredménye 2018-ban 2,644 milliárd forint volt, a 2019-es évet pedig 3,294 milliárd forint veszteséggel zárta a vállalkozás.

Lázár és a multik

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Lázár János nem először áll ki a multik ellen. Ez irányú mozgolódása élvezetiértékén azonban sokat ront, hogy a külföldi cégek elleni támadása mögött szinte minden esetben felsejlik valami önös, vagy hozzá közeli érdekszféra, lásd emlékezetes vívását a Csíki sör érdekében a Heineken forgalmazója ellen.

 

cicaharc felhívás

 

cicaharc, figyelmeztetés

About Author

Szólj hozzá!