Lázár János visszatér a nagypolitikába? – És kijavítja a hibákat!?

Azt hittük úgy 2018. májusa táján, az új Orbán-kormány hivatalba lépésének idején, hogy Lázár János kancelláriaminiszter jó időre kicsöppent a politikai mézes-bödönből.

Ámde az utóbbi hónapokban fontos és kevésbé fontos feladatok sokaságát kapta Orbán Viktortól,

s lám személye újfent felbukkant a tájékoztatásban is, miután a Válasz Online oldalain igen terjedelmes interjút adott pályatársainknak s persze a kíváncsi nagyközönségnek, ahogy azt a a Városi Kurír  szemléjéből is kiderült. Mondjuk így:

Lázár János ismét a kapuban áll – készen a nagy(obb) feladatokra. Hűsége a párt és a nép, valamint a kormányzásra született vezető iránt egy pillanatra sem ingott meg, s mélyen hisz abban, hogy még hallanak róla a Fideszen belül is, kívül is bizonnyal azok is, akik szívesen elfelejtenék személyét – például Hódmezővásárhelyen.

Tárgyszerű kérdésekre a tárgyhoz igazodó válaszok

A beszélgetés során sok kérdésre sok válasz hangzott el, sok témát érintettek, sőt többet még boncolgattak is, akinek kedve és ideje van, olvassa el eredetiben, s méltassa tetszése és más forrásokból szerzett tájékozottsága alapján. Ami ebben az interjúban számomra leginkább szembetűnő: tárgyszerű kérdésekre a tárgyhoz igazodó válaszok hangzanak el. Manapság fideszes körökben ez nem sikk. Az újságírók (már akik annak nevezhetők) nap-nap után rengeteg kérdést szeretnének legalább feltenni közügyekről a válaszra jogosított személyeknek, de erre jó szerint fizikai lehetőségük sincs; vagy írásban azt a választ kapják, hogy minden törvényes és helyes volt; vagy az Illetékes Elvtárs azt válaszolja, hogy a Soros zsoldjában dolgozó hírlapírók, akik Gyurcsány szekerét tolják, azok ne kérdezzenek butaságokat! Lázár más.

Olykor persze ő is ügyesen elsiklik a kérdés lényegi tartalma fölött,

de legalább nem kezd el egészen másról beszélni, mint azt teszik politikai tettestársai. Úgy vélem, ez az interjú egy fontos lépés lehet Lázár János visszatéréséhez a nagypolitikába. Felteszem, ráérő idejükben politikai elemzők sokasága elmélyülten helyezi nagyító alá akár soronként a megjelent mondatokat. Jómagam csupán két tárgykörrel foglalkozom, mindkettő alapvetőnek látszik Lázár János (sőt talán a Fidesz, s így első helyen Orbán Viktor) politikai gondolkodásában. Az első:

„A szuverenitás, a függetlenség a kulcs. Annak rendeltünk alá mindent. És ez nem változott. “

– mondta Lázár János, s erre többször visszatért az interjúban, hogy a Fidesz és a kormány politikáját mennyiben, miként befolyásolja a határozott akarat: nemzeti függetlenségünk, döntési szabadságunk megőrzése saját dolgainkban. Dicséretes szándék.

Csak az nem derül ki,

hogy korunkban, a globalizáció, az európai integráció, és a világ egészét érintő elkerülhetetlen változások közepette mi légyen a nemzeti szuverenitás, a függetlenség? A klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, környezetvédelemben, biztonságpolitikában, közlekedési ügyekben, a tőke, az áruk és a munkaerő szabad áramlásában, információcserében és a nyavalya tudja még mi mindenben az élet, a gazdasági-társadalmi ésszerűség és a hatékonyság követelménye eleve korlátozza a szuverenitást, mert ezek olyan ügyek és kérdéskörök, amelyekben nemzeti hatáskörben, nemzetközi egyetértés nélkül lehetetlen hatásos, eredményes döntéseket hozni. Az Egyesült Államok például nagy mértékben függ a kínai hitelektől, Kína nagymértékben függ az amerikai felvevőpiactól. Ezt nevezik a nemzetközi politikában interdependenciának, vagyis kölcsönös függőségnek.

Ha tehát valamely nemzet kormánya politikája középpontjába helyezi

országa függetlenségét olyképpen, hogy a kölcsönös függőség súlyos láncait csak megpróbálja figyelmen kívül hagyni, az egészen biztosan rossz, káros politikát folytat. Magánvéleményem szerint a Fidesz éppen ezt teszi – megfejelve a végtelenül hamis és ostoba kommunikációval, amely már önmagában is visszataszító. Az már csak ráadás, hogy a nagy elosztási rendszerek, az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer, a szociális szféra működése pocsék, és évről évre rosszabb lesz, mert az egész katyvasz, a hablatyolás a szuverenitásról nem az ország érdekeiről, hanem a Fidesz és Orbán Viktor kizárólagos hatalmának megőrzéséről szól.

Mi tagadás, Lázár János ügyesen kerüli meg

az interjúban ezeket a (szerintem) legfontosabb közéleti ügyeket, s a kollégák ezekről nem is nagyon faggatják. Annál inkább érdekes, amint az exminiszter úr amúgy odavetve felvázolja a Fidesz rózsaszínű jövendőjét, íme:

„Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának. Erre a párt mindig képes volt. Van is egy belső mondás: a Fidesznél csak a Fidesz a jobb”

Eredeti! Hülyeség, de eredeti!

Hibák? Mily meglepő vallomás! Egyáltalán – voltak hibák!? Miféle hibák? Ki követte el őket? És ugyan milyen visszhangot keltettek ezek a hibák a tömegtájékoztatásban? Lázár persze szól a Fidesz hibáiról, de azért a valódi hibák, az ostobaságok, a mulasztások, a vétkek és a bűnök halmaza – egészen más minőség!. Mert ezt ugyan nem Lázár János mondja, hanem a hiteles statisztikák: ezek miatt a be nem vallott hibák miatt mi, pikszisen kívüli magyarok együtt csaknem nyakig ülünk a pöcegödörben. És miért nem lát neki a Fidesz most mindjárt a hibák kijavításának?

Csak nem Lázár János visszatérésére várnak?

Miért kell ehhez még két év? És miért kell az új választási győzelem? Hiszen itt van például a friss nemzeti konzultáció, amely ismét szuper-felhatalmazást adott a kormánynak, tegyenek csak, amit akarnak. Az persze lehetséges, hogy előbb a járvánnyal kell végezni, erről nem esett szó. De ennél fontosabb, hogy a valahai Fidesz olykor eléggé szélsőséges liberális politikai igehirdetésétől a politikai középre tolódáson át a mai illiberális, jobboldali keresztény szabadságig vezető pályaív valójában azt mutatja, hogy a magyar jobboldalon a Fidesznél ugyan nem csak a Fidesz lehet rosszabb, de leginkább a Fidesz igyekszik önmagánál rosszabbá válni. Ebben ér el szép sikereket, s ennek kárát látja az ország .Még nagy munka vár Önre Lázár miniszter úr!

ellenzék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük