Lázárék több mint ezermilliárdról hazudnak

Uniós támogatásokat tologatott egyik zsebéből a másikba a kormány. És ezzel tavaly újabb rekordot döntött. 

Vajon hová kerültek az uniós támogatások, mire jutott a tavalyi kifizetésekből? Rengeteg pénzről van szó, hiszen Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára összegzése alapján a tervezettnél is többet, 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak. 2017-et egyenesen „a kormányzati fejlesztéspolitika sikerévének” nevezte Lázár János helyettese egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a kormány 2017. március végéig teljesítette azt a vállalását, hogy a 2014-2020-as ciklus összes fejlesztési forrását meghirdeti. Ez 546 pályázati konstrukció keretében, mintegy 9630 milliárd forint értékben megtörtént, és ez év tavaszáig oda is ítélik az uniós támogatásokat – vetítette előre.

A számok imponálóak, de a helyzet az, hogy a GDP durván 8 százalékára rúgó összeg, a 2488 milliárd bő kétharmada előleg vagy még az sem.

Az Európai Bizottság a 2014-2020 között Magyarországnak szánt támogatásból még nem sok mindent utalt át. Csepreghy összesítése szerint 2,1 milliárd euró érkezett Brüsszelből 2017 egészében, ami durván 650 milliárd forint. De nem is fizethettek volna sokkal többet, legalábbis az államtitkári beszámoló szerint a kormány összesen 2,4 milliárd euró értékű számlát küldött ki Brüsszelbe tavaly.

Uniós utalások híján a kormány a magyar büdzséből fizet, ami jókora lyukat ütött a költségvetésen. Az európai uniós támogatások jelentős részének megelőlegezéséről, hozzávetőleg ezermilliárd forintról nyilatkozott korábban Banai Péter Benő, az NGM államtitkára.

A költségvetés tehát az év folyamán megelőlegezte az uniós bevételeket. Mégpedig igen bőkezűen.

A Bizottság 30 százaléknál magasabb előleget nem szokott fizetni, míg a magyar jogszabályokban 50, 75, sőt 100 százalék előleg kifizetését írták elő.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha mondjuk a Duna Aszfalt Kft. elnyer egy 70 milliárdos útépítési projektet, akkor Szíjj László cége a szerződés aláírása után rögvest, még az első kapavágás előtt kérheti 35 milliárd forint támogatás kifizetését. Az állami szervezetek pedig 100 százalékra jogosultak, ha a számlájukat a Kincstár vezeti.

A kancellária adataiból az derül ki, hogy a teljes összeg egyharmadát sem éri el a már elvégzett munkáért, számla ellenében történt kifizetés. A legnagyobb rész az előlegek aránya, a teljes összegből ez több mint 1000 milliárdot, 42 százalékot tesz ki. Mintegy 28 százalék, 695 milliárd költségvetési szervezeteknél landolt, például minisztériumoknál vagy olyan állami cégeknél, mint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. Ők 100 százalékos támogatáselőleget kérhetnek akár bőven a konkrét feladatra szóló közbeszerzés kiírása előtt. A kifizetés ebben az esetben annyit tesz, hogy a Kincstár egyik számlájáról átvezetik az összeget az adott költségvetési szervezet ugyancsak a Kincstárnál vezetett számlájára.

Az uniós támogatások nagyobb részét a magyar költségvetésből fizették, ráadásul egyötöde valódi pénzmozgással sem járt .

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Orbán vejének üzlete miatt 13 milliárdos büntetést fizethetünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük