Sorting by

×

Lebukott a marihuánakertész testvérpár – így számítják ki a marihuána hatóanyagét

A budapesti testvérpár a fővárosban és vidéken termesztett  marihuánát.  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztálya kábítószer birtoklás bűntette miatt folytat eljárást ellenük.

Ez már nem kispálya, legalábbis magyar viszonylatban nem

A gyanú szerint a 42 éves S. Ádám és a 46 éves S. Gábor Kunpeszéren és Budapesten, egy XXI. kerületi ingatlanban cannabis növényt termesztett, amit értékesítettek. A nyomozók 2021. január 19-én, az ingatlanokban tartott kutatás során összesen 177 tő cannabis növényt, közel egy kilogramm nylonzacskókba kiporciózott növényi törmeléket, kábítószer fogyasztáshoz használt eszközöket, több millió forintnyi készpénzt és valutatát találtak és foglaltak le. A budapesti ingatlanban két – feltehetően – fegyvert is lefoglaltak, amiket szakértő vizsgál.

A testvérpárt a rendőrök őrizetbe vették és az illetékes ügyészségen kezdeményezik letartóztatásukat.

A kábszerek  hatóanyagának számítása

A büntetőjog a kábítószer birtoklása és a kábítószer-kereskedelem esetén a büntetés mértéke a kábítószer hatóanyagának mennyiségétől függ. E szerint kábítószer birtoklása és a kábítószer-kereskedelem bűntettét is el lehet követni csekély mennyiségre, alapeseti mennyiségre, jelentős mennyiségre, sőt a kábítószer birtoklását különös jelentős mennyiségre is.

A kábítószer hatóanyagának kiszámítása az esetek többségében igazságügyi vegyész-szakértői feladat. A marihuána esetében a hatóanyag a tetrahidrokannabinol (THC), és lefoglalt kábítószerben a vegyész-szakértő ennek a hatóanyagnak a mennyiségét vizsgálja, és a bíróság – főszabály szerint – ennek a tiszta hatóanyag mennyiségnek (totál THC-nek) az alapján fogja büntetőjogilag minősíteni a cselekményt.

Hatóanyag számítás a marihuána termesztése esetén
A fenti számítási mód alóli kivételt állapít meg a törvény a marihuána termesztése esetében. Ebben az esetben kizárólag a kannabisz növényi egyedek száma alapján kell megállapítani a mennyiségi értékhatárt. Tehát csak a növényi tövek száma alapján lehet minősíteni a vádlott cselekményét. Ez a vádlottak számára általában jóval kedvezőbb számítást jelent. Ez természetesen csak egyben lévő növény egyedek esetében van így- írja Dr. Bátki Pál ügyvéd.

<<DROGARCHÍVUMUNK>

marihuána

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.