Legalább már most tudjuk! – MZP-vel az ellenzéki szövetség nagy bajban van

Utolsókból lesznek az elsők, vagy elsőkből az utolsók, de az is lehet, hogy akik utolsók voltak, azok utolsók is maradnak. MZP, az ellenzéki előválasztás még alig három hete is esélytelennek látszó jelöltje mostanság már-már királynak hiszi magát, és olyan hangot üt meg, amely kérdésessé teszi az egész előválasztás sikerét. Anynyira szeretne miniszterelnök(-jelölt) lenni, hogy ellenfeleinek már a legnyersebb mi-nősítésétől sem riad vissza.

Az első amire kíváncsi lennék

„Márki-Zay lényegében hazaárulásnak nevezte a Dobrevre átszavazó Karácsony-támogatók tettét: „Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban.”(444)

Az első, amire kíváncsi lennék, vajon Karácsony Gergely és MZP magán-megbeszélésein, amikor osztozkodtak a posztokon és a visszalépésen, szóba került-e, hogy aki majd Dobrev Klárát támogatja, az hazaáruló lesz, és Orbán Viktor hívévé alacsonyodik? Vajon Karácsony Gergely, (egykoron az „ellenzéki közös nevező“) támogatja-e ezt a hangnemet, amely pompásan illeszkedhetne a Fidesz (ellen)kampányába? Vajon tudja-e Karácsony, hogy a – szerinte – talpig becsületes MZP, amióta az ő jóvoltából megszerezte az ellenzék ellenzékének kitüntető címét, gyakorlatilag folyamatosan az ellenzéki egység széttöredezésén fáradozik, s nemigen fárasztja magát a Fidesz és Orbán Viktor pozícióinak gyengítésén?! Meglehet, ez is csak taktika, mert a hatalomhoz vezető első lépés pillanatnyilag Dobrev Klára legyőzése lenne.

De amit MZP hangja most előre vetít, az éppen az orbáni világ

Annak még erőszakosabb, még ellenszenvesebb, még akarnokabb változatban. MZP politikája – úgy tűnik – nem az ellenzéki koalíció, nem a többség szövetségének politikája, hanem egy emberé, aki volt riválisa, Karácsony Gergely gyengeségének pillanatában meglátta az esélyt. És most – tartok tőle – minden emberi és politikusi mértéktartást félrelökve tör célja felé, s bizony akadnak ostobák, akik kétségtelen erényei láttán nem veszik észre munkálkodásának szörnyű veszélyeit. Amiket mond, azok nem elszólások. Nem a pillanat hevében kiejtett, elnézhető túlzások. Fellépése hitelesen adja az ő személyes politikusi lényegét. És ezen – úgy vélem – vajmi kevéssé változtat, hogy szavaiért többször is elnézést kért az érintettektől, a választóktól, Dobrev Klárától és a DK közösségétől.

Az ellenzéki szövetség már most nagy bajban van

Ha MZP győz az előválasztáson, borulhat a választási szövetség, mert a Demokratikus Koalíció és hívei – jó okkal – kivonulhatnak mögüle, s akkor jövő tavasszal ő akkor sem lesz miniszterelnök, ha az ellenzék mégis többséget szerez az új Országgyűlésben. A majdani kormánytöbbség (ha lesz?), már megszületésekor széttagolódik. Lehet majd így kormányozni? Megvalósulhat így az új koalíció közös programja? – miközben a Fidesz ellenzékként mint a féreg rágja majd a bizonytalan kormánytöbbséget. Ha – amint remélhető – Dobrev Klára nyer, MZP elég nehezen vállalhatja jó szívvel és hitelesen a közös jelölt patronálását, ha már most annyi rosszat elmondott róla és pártjáról, nemkülönben pártfogóiról. Így pedig sok választóban kétségessé válhat az ellenzéki szövetség jelöltjeinek támogatása. Ez vezethet Orbán újabb győzelméhez, vagyis az ellenzék újabb megosztottsága, amelynek élharcosa jelenleg és gyakorlatilag – magánvéleményem szerint – Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás egyik kormányfő-jelölt jelöltje. De legalább ezt már most tudjuk!

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

https://varosikurir.hu/oszko-dobrev-klarat-tamogatom/

3 thoughts on “Legalább már most tudjuk! – MZP-vel az ellenzéki szövetség nagy bajban van

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.