Sorting by

×

Van az úgy, hogy a legértelmesebb emberek agya is vakvágányra fut! – Ez történhetett Tóth Krisztina költővel is

Tóth Krisztina a könyvesmagazinnak adott interjújában kicsit túlpörgi az irodalom felelősségét és arról beszél, hogy két, eddig úgy hittük alapművet, le kellene venni a kötelező olvasmányok  listájáról  És, hogy miért? Mert a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek – véli a költő és a két műben rémes dolgok vannak, legalábbis  szerinte.

Mit mond a költő?

A Könyves magazin Tizenegyes – Mit olvas az író? című sorozatában legutóbb Tóth Krisztina fejtette ki a véleményét többek között arról, hogy mit kellene levenni a kötelező irodalom listákról.

Melyik könyvet kellene mindenképp levenni a listáról?

Jókai Aranyember című művét. Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt. Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér.

Hasonló problémám van az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárral. Felsorolom Borbála tulajdonságait: szerény, halkszavú, szorgos. Mindig melegen teszi a levest az ura elé. Rendben tartja a házat, és amint van egy kis ideje, rohan a fodrászműhelybe. Sose ül le. Aranykezű, azaz mindig jókat főz. Bertalan, az apa, ezzel szemben zord, kevés szavú. Amikor Boldizsár elcsavarog, komoran lecsatolja a nadrágszíját. Lili lányom szerencsére nem értette, miért csatolja le: azt hitte, csak azért, mert nagyon teleette magát. Rémes…A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.”

Tóth Krisztina

“A gyerekirodalomban szokatlan témájú, humoros hangvételű, a tabutémákat könnyedén feldolgozó műveivel hívta fel magára a figyelmet. Az Anyát megoperálták című könyve kisiskolásoknak mondja el, mi is az a daganatos betegség, az Orrfújós mese főszereplője pedig két fika, akik egy orr jobb és bal oldalában laknak. A lány, aki nem beszélt című meséjét saját lányának örökbefogadás-története ihlette.” (Bemutatkozás, a költőnő weboldaláról)

Az interjú egyéb részei egy kellemes, ám mindig a különlegességre törekvő művészt mutatnak meg, aki olyakor -ki tudja miért- élesebben fogalmaz, mint kellene és még az sincs kizárva, hogy némi, még a művészeten is túl mutató exhibicionizmus  is bejátszik az ügybe.

FRISS HÍREINK!>>>>

Tóth Krisztina

 

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.