Légkondi tisztítás és klímák fertőtlenítése – amit tudnod kell róla!

A légkondik, klíma berendezések rengetek háztartásban megtalálhatóak ma már, nyáron sokszor és sokat mennek. Nagyon fontos, hogy ezeket a gépeket a betegségek elkerülése érdekében rendszeresen és szakszerűen karbantartsák. 

Magyarországon és a világ bármelyik részén is egyre inkább elterjednek a különféle légkondik vagy klímaberendezések, melyek gyakran éjjel-nappal folyamatosan üzemelnek. Legyen szó akár magáningatlanban, kórházakban, irodákban, vagy ipari rendeltetésű helyiségekben beüzemelt légkondiról. A berendezések egy idő után elkoszolódnak, ilyenkor jön szóba a légkondi tisztítás és a klímafertőtlenítés.

Bizony a nem rendszeresen karbantartott légkondi, klímaberendezések komoly egészségügyi veszélyeknek vannak kitéve. A légkondicionáló a levegővel együtt az esetlegesen már megtelepedett gombák, baktériumokat és más veszélyes anyagokat a légtérbe juttatja, ahonnan ezek közvetlenül az emberek tüdejébe jutnak.

Ha a közelében köhögés jön ránk, akkor már feltétlenül szükséges a légkondi tisztítás. A légkondiban lerakodott por allergiát is okozhat. Emellett az elhanyagolt közeg a poratkáknak is ideális otthont nyújt, melyek mikroszkopikus méretűre töredezett széklete a tüdőbe jutva szintén allergiát okozhat. A komoly egészségügyi problémák veszélyén felül gazdasági okai is vannak, hogy miért érdemes rendszeresen karban tartani, illetve tisztítani a légkondi berendezéseket. Az elkoszolódott elemek jobban kopnak, a lerakodott szennyeződés nagyobb terhet ró a kompresszorra, így annak többet kell dolgoznia. A több munka nagyobb energia felvételt is jelent. Ezért hosszabb távon is jelentős extra költségbe kerül a felhasznált plusz energia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük