LEGO oroszlán jelent meg a Clark Ádám téren

Több száz ezer Lego-kockából épített oroszlánt helyeztek el a Clark Ádám téren csütörtök reggel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK)

Október 18-án megkezdődött az oroszlánok visszaköltöztetése a budai oldalra, azonban csak később válnak láthatóvá a felújított szobrok, mert azok az építkezés miatt továbbra is elzárt területen találhatók

A budapestieknek az oroszlán fontos jelkép, a Lánchíd hídfőin található kőoroszlánok ráadásul népszerű látványosságnak is számítanak, amelyeket a felújítás miatt a fővárosiaknak és az ide látogató turistáknak hosszú ideig nélkülözniük kellett.

A híd őreinek feladatát a Clark Ádám téren “tanyázó”, több mint 850 ezer kocka felhasználásával megépült Lego-oroszlán segíti. A kőoroszlánok 1:1 méretarányban készült új társa rendkívül részletgazdag, úgy néz ki, mint az eredetiek.

A 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles és 2,45 méter magas Lego-szobor súlya 2,8 tonna.

A nem mindennapi oroszlánt Dóczy Balázs hivatalos Lego-építőmester modellezte és tervezte, és 560 óra alatt építették meg Budapesten, a munkában nyolcvanan vettek részt

LEGO oroszlán
Lego-kockákból épített oroszlán a Lánchíd pesti hídfőjénél 2022. október 27-én. Az eredeti kőoroszlánt felújításra szállították el már korábban, a Lánchíd megújulásához kapcsolódó munkálatok részeként. A híd felújítását végző A-Híd Zrt., a BKK, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Lego Hungária Kft. közös projektjében több mint 850 ezer kocka felhasználásával megépült Lego-oroszlán 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles, 2,45 méter magas és összesen 2,8 tonnát nyom. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Megjegyezték, Dóczy Balázs a világ 27 hivatalos Lego-építőmesterének egyike, akinek nevéhez már több, kockákból megépített magyarországi nevezetesség és épület kapcsolódik, többi között a Lánchíd vagy a Zeneakadémia makettje. A most elkészült Lego- oroszlán az eddigi legnagyobb alkotása.

Az eredeti szobrok visszaköltöztek gránittalapzatukra, a posztamensekre pedig ezután sem lehet majd felmászni, így megérinteni sem lehet őket a jövőben. A Lego-kockákból megépített oroszlánhoz viszont közel juthatnak az érdeklődők, és megtekinthetnek minden apró részletet. A Clark Ádám téren őrködő Lego-oroszlán várhatóan 2022. november végéig várja a kicsiket és nagyokat.

A tájékoztatás szerint a projekt a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt., a BKK, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a Lego Hungária Kft. együttműködésében valósult meg.