Lejárt a jelöltek visszalépésének határideje

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.  
[mnky_ads id=”10551″]
A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról.

Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz – Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel – a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra.
[mnky_ads id=”10551″]

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyitott ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig tehette meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

A lemondott jelölt nevét “lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Az amerikai kontinensen már megkezdődött a voksolás

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az országgyűlési képviselők választása helyi idő szerint szombat délelőtt. Összesen 3161-en voksolhatnak Amerikában.

Az országgyűlési választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 31-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Argentínában (Buenos Aires) és Chilében (Santiago de Chile) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint pedig 11-kor.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik meg a szavazókör a kanadai Ottawában és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban, New Yorkban, és Kuba fővárosában, Havannában.

További egy óra múlva – közép-európai idő szerint 13 órakor – nyílik a szavazóhelyiség az egyesült államokbeli Chicagóban, Quitóban (Ecuador), Bogotában (Kolumbia), Mexikóvárosban, valamint Limában (Peru).

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján – Los Angelesben és San Franciscóban – közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor kezdődik.

Amerikában a legtöbben, 1070-en New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 411-en, Washingtonban 378-an, Los Angelesben 382-en, San Franciscóban 302-en, Chicagóban 225-en szerepelnek a névjegyzékben. Ottawában 120-an, Mexikóvárosban 52-en, Buenos Airesben 40-en, Limában 37-en, Havannában 35-en, Santiago de Chilében 29-en, Sao Paulóban 27-en, Bogotában 24-en, Quitóban 20-an, Brazíliavárosban 9-en jelentkeztek be szavazni.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai. Az iroda vezetője a Külügyminisztériumból érkezik. Több képviseleten jelen lesznek magyar politikai pártok megfigyelői is.

Éjfélig meg kell érkezniük az NVI-hez a postán feladott levélszavazatoknak

Szombat éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az országgyűlési választásra postán feladott levélszavazatoknak. A Magyar Posta azt vállalta, hogy a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Az NVI 378 449 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez. A választópolgár eldönthette, milyen módon juttatja el szavazatát. Ha a postai kézbesítést választotta, akkor a szavazatnak szombat éjfélig kell megérkeznie az NVI-hez.

Ha a választó úgy döntött, hogy külképviseleten adja le a szavazatát tartalmazó borítékot, akkor erre március 26-tól van lehetősége munkanapokon. Az NVI szombat reggeli adatai szerint a külképviseleteken 81 ezer levélszavazatot adtak le, de ebben a számban még nincsenek benne a pénteken leadottak.

A választópolgár úgy is dönthet, hogy a szavazás napján adja le a szavazatát tartalmazó borítékot az adott országgyűlési egyéni választókerület székhelyén, 6 és 19 óra között.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Holnap már szavazhatunk

[mnky_ads id=”10551″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük