Lélekből soul – Ben Granfelt újra Budapesten

Régi rádiós műsorom címe (Lélekből soul) jutott eszembe a kiváló finn gitáros, Ben Granfelt blues-rockon játékát hallgatva az új lemezén (is), amelyet szeptember 28-án mutat be a Backstage Pubban. Aki még nem látta őt nálunk a korábbi koncertjein és szereti a dallamos, de mégis erőteljes blues-rock muzsikát, annak kötelező a megjelenés – a csalódás kizárt!

Sajnos, a róla írt tavalyi cikkem valami informatikai „anomálka” miatt eltűnt a netről, így az 55 éves gitáros bemutatásához idéznék ebből, a pályafutásáról néhány gondolatot az újszülöttek kedvéért, és mert mint tudjuk, az ismétlés a tudás jó édes anyukája!

„Ben Granfelt 11 évesen kezdett gitározni, akkor még eszébe sem jutott a sex, drugs and rock’n’roll „szentháromsága” – igaz, ez így együtt, azóta sem az ő világa, hiszen több alkalommal járt itt és egy józan életű, családszerető, munkamániás, a zene iránt roppant igényes művészt ismerhettünk meg benne.

Tinédzserként a barátaival muzsikált

és az álmait apró lépésekkel próbálta megvalósítani, amihez hozzátartozott az is, hogy Finnország legmenőbb gitárüzletében vállalt munkát, csak hogy kedvenc hangszerei társaságában lehessen. Első ismert zenekara a Gringos Locos volt, amellyel 1986-1991 között három albumot jelentetett meg. Ezt követően (1991-1998) a Guitar Slingers AOR banda tagjaként három nagylemezen hallhatjuk a játékát. Ugyanebben az időszakban volt a gitárosa a Leningrad Cowboys polgárpukkasztó társulatnak is, velük öt LP-t rögzített és lenyomott a csapattal vagy 450 koncertet, bejárva a világot.

Zenei fejlődésére azonban sokkal nagyobb hatással volt a 2000-es évek elején az a néhány év, amelyet a legendás Wishbone Ash bandával töltött, ezt az időszakot egy album és két DVD őrzi. Végül, megelégelve az alkalmazkodást a különféle formációkhoz saját csapatot hozott össze, amely ugyan időnkét változott, de mégis több mint egy tucat zenei anyagot tett le az asztalra. A lemezekre részletesen itt most nem térnék ki, de néhány érdekességet azért megemlítenék róluk az interjúi alapján.

Az első két albumán Jeff Beck, Joe Satriani, Eric Johnson, Steve Morse zenei világa szinte két-két dalonként felismerhető. Bár megjegyezte, hogy pályafutása kezdetén nem annyira ők, hanem inkább Ritchie Blackmore, Wilko Johnson, Robin Trower, Michael Schenker és Gary Moore voltak rá nagyobb hatással.

Ha már a gitárosoknál tartunk, akkor ne menjünk el szó nélkül az instrumentális Melodic Relief CD-je mellett sem, ahol bámulatos technikával játssza a Joe Satriani-szerű futamokat, de Jeff Beck és Gary Moore stílusában is egész otthonosan mozog.”

A rövid múltidézés után, akkor rátérnék a My Soul To You című, immár 16. szólóalbumának a bemutatására

– csakúgy kedvcsinálóként. Akinek kétségei lennének a címválasztást illetően, azok megnyugodhatnak, Ben a szívét-lelkét beleadta a dalokba, hogy örömet szerezzen velük! A lemezindító Weight Of The World opust hallgatva az ember a síró gitárok bűvöletében érzi magát. Fantasztikus ez a kezdés, roppant kidolgozott a gitárszóló, a megkapóan szép dallamot hősünk nagy átéléssel énekli. A Life, Living And You teljesen más zenei világba visz el bennünket. Kicsit ugrálós a ritmusa, nekem annyira nem jön be és sok ismerős fordulatot is hallhatunk.

A PJ Harvey-től ismert This Is Love című dalt a feleségével, Jasmine Wynants-Granefelt társaságában adja elő, meglepetésre egy kis ZZ Top hatást is felfedezhetünk benne. Elérkeztünk a címadó dalhoz, ami igazi sláger lenne nálunk is, ha a túlképzett rádiós vezetőink (zenei szerkesztőink) valamelyikének lenne füle hozzá! De hát, mint ezt évtizedek óta tudjuk, be vannak oltva ellene! Annyira fülbemászó a dallam, hogy szinte egész nap dúdolná az ember. A gitárjáték leheletfinom, időnként a Dire Straits legszebb időszakába röpíti az embert.

A Better Place semmi különös, kis ujjgyakorlat ez Ben számára. A Fuel To Burn rockosabb hangzású, de azért a lírai vénája is feltűnik, a gitárja ebben is remekül szól. A My Heroine-ben a ráspolyos hangú Bryn Jones énekel. Ebben hősünk megelégszik a gitárdíszítésekkel, csak annyit játszik, amennyi kell! Ezt követi a Tough Love, ami egy szívből jövő romantikus dal, tele érzelemmel wah-wah pedállal megbolondítva. A basszeros, Masa Maijanen is kap benne egy csipetnyi szólót, aztán jön Ben hathúrosával és összetöri a szívünket.

A Mind Your Heart pörgős hard-rock, amelyre biztosan beindul a nép a koncerteken,

ez az egyik legütősebb szám a lemezen. Búcsúzóul elérkezünk a Sunrise magával ragadó hangulatához, de ezt nem csak napfelkeltekor érdemes meghallgatni. Kár, hogy vége az albumnak, még elhallgattam volna egy darabig.

Mi mással zárhatnám ezt a visszafogott lemezajánlót, hogy aki teheti, jöjjön el a koncertre, mert élőben biztos kapunk még ettől a csodálatos gitárostól egyéb meglepetéseket is a korábbi munkáiból!

Géczi László

Kapcsolódó:

Ahol a gitár jó kezekben van – őszi LOTS Music koncertek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük