Városi kurír
A napi fontos.

Lemond Handó Tünde és a NER-es igazságszolgáltatás egyik leghangosabb kritikusa

Szepesházi Péter bíró ügyvédként folytatja

0 2 986

Felmentését kérte a köztársasági elnöktől Szepesházi Péter bíró, aki tavaly októberben a 444-nek adott interjújában robbanás közeli állapotokról beszélt az igazságszolgáltatásban. Szepesházi volt az egyik leghangosabb kritikusa a Handó Tünde-féle Országos Bírói Hivatalnak, idén áprilisban a BBC-nek beszélt egy „általános, félelemmel teli légkörről”, ami a bíróságokon uralkodik.

Szepesházi most a 444-nek arról beszélt, hogy több, egymással összefüggő körülmény vezetett a lemondásához:

“Az új Polgári Perrendtartás ügyfélellenes alkalmazási kényszerei kifejezetten megviseltek, ezek nagyon erősen megkötik a bírák kezét is. A Handó-féle centralizációs önkénnyel és a 2011 előtt is létező bírói belterjességgel egyszerre kritikus gondolkodás terjedt ugyan a bírói karon belül, de a növekedésnek ma megvannak a határai. Nem véletlen, hogy az [igazságszolgáltatás vezetését, és Handó Tündét ellenőrző] Országos Bírói Tanács tagjainak előválasztásán jó eredményt értem el, de tény, hogy nem kerültem a következő körbe. Ez megmutat valamennyit abból, hogy egy hozzám hasonló szemléletű ember “belülről” mennyit, milyen változásokat tud elérni a rendszerben.”

Szepesházi azt mondta, a lemondása egyáltalán nem jelenti, hogy a jövőben ne akarna valamilyen formában az igazságszolgáltatás helyzetével, a bírák függetlenségével foglalkozni, sőt szerinte ezt a lemondása után sokkal szabadabban és közvetlenebbül teheti meg, mert nem kötik már a bírák szólásszabadságát korlátozó szigorú szabályok.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

A bíróknak külső nyomás alatt kell ítéletet hozniuk!

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ