Lemondott a korrupt miniszterelnök

Benjámin Netanjahu  izraeli miniszterelnök a helyi elemzők szerint a korrupciós ügyeiben történő vádemelési eljárás időzítése miatt döntött az új választások mellett.

Nem rég még maradni akart

Benjámin Netanjahu kormányfő alig egy hónapja még a biztonsági helyzet veszélyeivel indokolta, hogy  nem mond le. A kormányának Avigdor Liberman, és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) távozása után is hatalmon kell maradnia még egy évig szűkös, mindössze egyfős többsége ellenére, noha koalíciója csak hatvanegy mandátummal rendelkezik a százhúsz tagú kneszetben mondta.
Hétfőn viszont az efféle kormányzás lehetetlenségére hivatkozott, amikor bejelentette a kabinet feloszlását.  A Háárec című újság keddi elemzése szerint ezzel leleplezte, hogy csakis saját politikai előnyei vezették és vezetik. A lap szerint cinikusan hivatkozott az Izraelben különösen fontosnak tekintett biztonsági veszélyekre.

Csak az önös érdekek

Ugyanis egy hónapja a helyi szakértők szerint jobb volt a biztonsági helyzet.  A múlt héten bejelentett amerikai kivonulás Szíriából rengeteget rontott Izrael körülményein. Tehát még inkább együtt kéne tartani a kormányt a lehető leghosszabb ideig.
Netanjahu hétfői sajtótájékoztatóján a Hezbollah-alagutak felszámolásával indokolta a biztonsági helyzet kedvezőbb változását. A  katonai parancsnokok szerint  viszont az északi határon még hónapokig tartanak a munkálatok, és ezzel a veszélyeket rejtő állapot.
A koalíció hétfő feloszlása és az új választások kiírása valójában a tízes tévé és a helyi sajtó szakértői szerint egybehangzóan a korrupciós ügyek miatt történt. A múlt héten a nyomozati eredmények megtekintése után Sáj Nicán államügyész kiszivárogtatta, hogy szerinte Aviháj Mandelblitt főügyésznek nem lesz más választása: vádiratot kell benyújtania a kormányfő ellen.
A tízes tévé elemzője szerint Netanjahu a jogászok eddigi munkatempóját látva korábban úgy vélte, hogy még bőven van ideje, tavasz vége, nyár eleje előtt nem várható döntés ügyeiben. Most azonban  új helyzet alakult ki, amikor Mandelblitt munkatársai szerint akár pár héten belül nyilvánosságra hozhatja határozatát, a várható vádemelési indítványt Netanjahu meghallgatásának függvényében.

A jog bástyái mögött

A választások április elejére történt előrehozásával a kormányfő különösen nehéz helyzetbe hozta a főügyészt.  Mandelblitt nem befolyásolhatja a választások kimenetelét közvetlenül azok előtt tett bejelentésével, tehát rendkívül gyorsan, legkésőbb március közepéig lépnie kell, vagy csak már az új kormány felállása után, nyáron születhet meg a verdikt.
Ha ez utóbbit választja, akkor Netanjahu választási győzelme esetén a választásokon frissen megerősített kormányfőről lesz szó. A Likud hozzá közel álló politikusai hangsúlyozzák, hogy ez a voksolás akár népszavazásnak is tekinthető személyével kapcsolatban.
Így hatalma teljében, miniszterelnökként jelenik meg a meghallgatáson.  Ahogy az év elején is úgy kell róla dönteni Mandelbittnek, hogy gyakorló kormányfőként rendelkezésére állnak a nyomásgyakorlás eszközei.
Noa Landau keddi, a Háárecben közölt írása szerint Netanjahu a túléléséért folytat háborút, és nem fog visszariadni a kétes eszközök, köztük az uszítás, a riogatás és az érzelmi manipuláció alkalmazásától sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük