Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

Abban biztosan egyetértünk: tapló dolog abba rúgni, aki amúgy is sok terhet cipel.. A sokáig veszélynek kitett óvónők, tanárok biztosan ilyenek. A héten a vakcina ígérete mellett mégis kaptak tapló támadásokat is. Mintha a kormány nem tudná nekik megbocsátani, hogy a zord elutasítás hetei után végül csak kénytelenek hozzájárulni gyors beoltásukhoz. Az pedig a tapló modor ismert velejárója, hogy a mérgük levezetésére egyesek az agressziót használják.

1. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában ugyan megkésve, de bejelentette: a tavaszi szünetben beoltják a pedagógusokat

És ezután következett a felesleges taplóság. Kifejtette: lesznek fenntartások ezzel kapcsolatban, mert

„nem mindenki pedagóguspárti az országban”.

Ő persze igen, hiszen az anyukája is pedagógus, de azért csak megemlíti: az a bizonyos nyári három hónap, hiába, ez bosszantja az embereket.
Ó, miniszterelnök úr, ha már ez is aggasztja, vajon hogy viseli el azt a sok fenntartást, ami a kormánytagokkal szemben van! Pedig őket is beoltották. És képzelje, az ellenük táplált érzelmeket nem is 3, hanem évi 12 hónap váltja ki! Taplóság volna, ha most kiszámolnám, az Ön esetében hányszor 12 hónapról van szó.

2. Ha a miniszterelnök taplóskodik a pedagógusokkal, akkor isten ments, hogy elmaradjon mögötte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter

Még veszélyeztetné a karrierjét! Így aztán a miniszter még másnap abszolválta a feladatot. Ő a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével szemben teljesítette a napi taplópenzumot. A szakszervezet azt jelezte, hogy még csak most nyílik meg az az egyelőre karbantartás alatt lévő honlap, amelyen az iskolaigazgatók megadhatják dolgozóik nevét. (Enélkül hiába regisztráltak, hiszen az általános regisztráció nem tünteti fel a foglalkozást, munkahelyet.) Ha ezután végre el is kezdik az oltást, az iskolák bejelentett nyitásáig nem alakul ki a védettség. A kormány késve indította el az akciót, amelyet már hetek, hónapok óta sürgettek..

Az ember azt hinné, ez olyan egyszerű, mint a kétszer kettő. Pár percnyi utánaszámolás után kiderül: igazuk van.

De hol van az megírva, hogy a miniszternek tudnia kell számolni. Tapló nyilatkozatokat adni annál inkább: a PDSZ

„a szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza…Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés… Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos.”

Nagyon úgy tűnik, a kormánynak nem is annyira a pedagógusok szakszervezeteivel, inkább a matematikával van baja. Már várom a következő tapló nyilatkozatot, amely szerint Pitagorasz, Gauss és Neumann János számára „az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés”. Ami egyszerre „felelőtlen és sajnálatos”.

3. Előfordul persze, hogy a pedagógusok munkája minden igyekezetük ellenére csorbát szenved

Ennek bizonyítéka, hogy olykor a tanult, képzett emberek is képesek taplóságokra. Azt eddig is tudtuk, hogy az Alapjogokért Központ legfontosabb alapjoga, hogy a kormányt a legképtelenebb eszközökkel és érvekkel látástól vakulásig támogassa, a taplóságoktól sem visszariadva. De amit az igazgatójuk most tett közzé, az még ezeken a kereteken belül is a párját ritkítja:

„Tudják, mi a közös az ördögben és a bolsevikokban? A bevett ábrázolások szerint mindannyian vörösek.”

Mondanom sem kell, hogy az írás az ellenzéket tünteti fel sátáni színben. A „bolsevikok” megnevezés tehát őket takarja. Igazán átütő érvelés. Mi volna, ha megpróbálnék tanulni belőle? Ez esetben felvehetnénk a kesztyűt hasonlóan magasröptű módon:

„Tudják, mi a közös a sütőtökben és a Fideszben? A bevett ábrázolások szerint mindketten narancssárgák.”

De mégsem vitázhatom ilyen tapló módon. Engem t.i. jó pedagógusok tanítottak. Mit szólnának hozzá!

 

heti tapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest