Connect with us

Banánköztársaság

Lendvai Ildikó: bocsánatot kell kérnünk a vétlen, kitartó baloldali szavazóktól

Lendvai: a lényeg, hogy az ember megfelelően letisztítsa a terepet, legalábbis fejben, és mindjárt kihirdetheti magát bajnoknak
Megosztás

Hétfőn hajnalra nagyjából kiderült, hogy az önkormányzati- és EP-választáson hányan gondolták úgy, hogy nem a regnáló jelöltjére szavaznak és közülük mekkora „tömeg” ikszelt a hagyományos ellenzéki pártok jelöltjeire. Lendvai Ildikó közösségi oldalán vonta le az eredményből következtetéseit.

Még nem tudjuk Budapestet

Most pár tucat fő a különbség, tizedszázalékok. Lehet, nem is tudjuk meg ma, mert olyan szoros a verseny, hogy ebből újraszámlálás lehet.
De láthattuk már Orbánék sajtótájékoztatóját. Nézzék meg úgy, hogy nem Orbánt hallgatják. Úgyis kitalálják: szerinte mindenütt győztek. Tényleg. Kivéve, ahol nem.

De figyeljék meg mögötte a kampányfőnök Rogán feszült, komor arcát. Rogán, mint az EP-kampány vezetője, megbukott. Már azon tűnődik: végleg elengedik-e a kezét.

Képernyőkép

Ez a Fidesz hosszú évek óta legrosszabb európai eredménye

Legutóbb 52 százalékot, most a jelek szerint 43 százalékot értek el. Kisebbségben vannak. Ha igaz, a 13 helyett 11 mandátumuk lesz, ez is a sok kieső párt miatti töredékszavazatok segítségével. És mögöttük ott a TISZA, behozható távolságra. Már nemcsak a Fidesz hátát látják, ott lihegnek a tarkójuknál. Látják a kivörösödott nyakukat. Olyan, mint a „továrisi konyec” plakáton.

Kinek tetszik, kinek nem: új kihívó született. A TISZA. 2010 óta ennyire ellenzéki párt még nem közelítette meg a Fideszt.

A baloldal, a hármas szövetség felére csökkent, az EP-képviselők és a szavazók számát tekintve is. A Momentum kiesett. Nem, nem kezdem újra az enyémek: a baloldali szövetség önsorsrontó taktikáját boncolgatni a Magyar Péter-jelenséggel kapcsolatban.

De nem elsősorban ezen múlt

A régi pártszerkezet elkorhadt: a Fidesz már régen nem pártként létezik, most pedig az ellenzéket érte el a végzet. Így, ez a pártkeret, ez a vezetési és működési modell nem maradhat. 

Ez több, mint szerkezeti kérdés. Több, mint hogy ki kivel szövetkezik vagy rivalizál éppen.

Képtelenek voltunk meggyőző morális hitelt mutatni. Nem hitték el rólunk, hogy nem az ellenzéken belüli helyosztó, hanem az ország a fontos. És azt sem hitték el, hogy minden személyes áldozatra készek vagyunk. Lehet, hogy igazságtalan, lehet, hogy oktalan, de Magyarnak elhitték, hogy kockáztat.

Elölről kell kezdenünk

Új keretben, de amennyire lehet, megőrizve a kudarcban vétlen, kitartó baloldali szavazókat. Ők szenvednek most a legjobban. Bocsánatot kell kérnünk tőlük.

Bocsánat.

Ami reményt ad: az önkormányzatokban vannak szép baloldali sikerek. Az ellenzék-kormányoldal mérkőzés eredménye 2019-hez képest arányaiban nem változott. Elvesztettük Egert, Baját, Salgótarjánt, Miskolcot. Kivétel nélkül ellenzéken belüli viszályok miatt. (Ezúton külön csókoltatom azokat, akik a miskolci ellenzéki polgármestert lehúzták a színpadról.) Megnyertük a korábban fideszes Győrt, Szolnokot, Jászberényt, Nagykanizsát, Pápát, Keszthelyt, talán Paksot is.

Baloldali önkormányzati győztesek, régiek és újak, tiétek a jövő. Nektek kell az új baloldalt megcsinálni. Kérlek, vállaljátok!

lendvai

Szerző