Lendvai Ildikó: Jelenetek egy tüntetésről

Úgy saccolom, 5000 körül lehetünk, ismerősök és ismeretlenek. Látom Iványi Gábort, Horváth Aladárt, Mécs Imrééket, Arató Gergőt, Magyar Bálintot Hodosán Rózávat, Bősz Anettet, Demszkyt, Setét Jenőt, Niedermüllert, többeket a civil közösségekből. Kunhalmi Ági is itt van valahol, sms-ezünk egymásnak.

Egy asztalnál aláírást gyűjtenek,

a 18 éves korig tartó tankötelezettségért. Fölötte felirat: “Tanulni akarunk!” A legtöbb táblán ez a szöveg áll: “Szabad bíróságot, szabad Gyöngyöspatát!”, vagy a szervező egyesület neve: “Idetartozunk”.
Jöttek Gyöngyöspatáról is, nehezen. 15 busztársaság utasította vissza a rendelésüket, végül egy buszt sikerült szerezni. Este a tévében a fideszes Horváth László diadallal nyilatkozik: a többiek azért nem jöttek, mert “a gyöngyöspataiak 98%-a elutasítja a politikai célú akciót!” És nem sül le… Nem szokott.
Setét Jenő mondja a Bíróság épülete előtt: “Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány, se dolgozó, se politikus, se miniszterelnök.Í” A tömeg vele skandálja: “Senki nincs a törvény felett.”.

A menetben elkap a királyi TV kamerája

Mindenáron oda akarnak kilyukadni, hogy Soros pénzén tüntetünk, a cél a cigány-magyar konfliktus. Később Setét Jenő a színpadról: “Ha van közös pont Orbán Viktor és köztem, akkor az egyetlen pont: mind a ketten Soros-ösztöndíjasok voltunk. De semmi más.” A polgárháborúra uszítás vádjáról mit sem tudva, egy kislány a pódiumról galambokat röptet fel, a társadalmi béke jelképeként.
Iványi Gábor is beszél. Arra utal, hogy a Nyugatinál Puczi Béla emléktáblájánál gyülekeztünk. Ő volt az, aki 1990-ben Marosvásárhelyen a magyarellenes pogrom idején társaival a magyarok segítségére sietett: “Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”
Iványi őt folytatja: “Most azt kellene mondanunk: ne féljetek, roma testvéreink, itt vannak a magyarok!”.
Itt vagyunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük