Lendvai Ildikó: Közmunkán a kultúra

Hogy a kultúra nincs a kormánypolitika toplistáján, azt azóta gyanítom, hogy tavaly Németh Szilárdot tették az Arany János-év fővédnökévé. Bár igaz, ami igaz, amikor a jelenlévő hazaárulók és Soros-ügynökök által felbosszantva kirontott a nemzetbiztonsági bizottság üléséről, nekem is Arany jutott róla eszembe: “Mint komor bikáé, olyan a járása, mint a barna éjfél, szeme pillantása”.

Ezt még valahogy kiheverte Arany és a kultúra is,

de azért az jellemző, hogy a közmunka leépítésének programját a kabinet épp a kulturális közmunkásokon kezdi kipróbálni, nem túl kíméletes módon.

Nem mintha nagy híve lennék a közmunka-dömpingnek, noha -persze még minimálbérért- a mi kormányaink kezdték bevezetni. De lehet szükséges rossz: átmenet a munkanélküliségből a “rendes” munkahelyre. Már ha meg lehet élni belőle, és ha valóban átmenetről van szó. De nálunk se pénz, se energia nincs arra, hogy átsegítsenek vagy visszasegítsenek a munkaerőpiac küszöbén. Így hiába a munkaerőhiány, a közmunkások ritkán tudnak kitörni helyzetükből.

Márpedig lökik őket kifelé.

2016-ban még 223 ezer közmunkást alkalmaztak, idén 150 ezret, jövőre 130 ezerre van pénz. A minisztériumok irodáiban úgy vélték, legegyszerűbb a 4000 kulturális közmunkástól szabadulni, hiszen nekik van képzettségük, gyakran diplomájuk is. Többen úgy lettek közmunkások (ez külön disznóság), hogy elküldték őket munkahelyükről, majd bagóért, kulturális közmunkásként alkalmazva ugyanazt a munkát kellett ellátniuk. Mikor egy csapat ilyen közmunkást az MTVA archívumának informatikai feladataival bíztak meg, kiderült, többüknek van nyelvvizsgája, mint az állandó alkalmazottaknak.

E hét hétfőjén a BM egy tollvonással szélnek eresztette mind a 4000 kulturális közmunkást.

Csakhogy: nagyobb részük kistelepülések könyvtáraiban, művelődési házaiban dolgozik, ahol a faluban nincs más munka. A munkába utazás közlekedési költségeit támogató cafeteria-fajtákat épp most szüntetik meg. Az állami kulturális intézmények jelentős részében szintén most rendeltek el létszámstopot. Munkanélküli segély annak jár, akinek legalább egy éves munkaviszonya van, de a kulturális közmunkások szerződései általában -micsoda véletlen- 11 hónapra szóltak, Így marad nekik a 22.500 forintos szociális segély.

Kísérleti nyulaknak használják őket a közmunkából való kivezetésre. Hiszen a kultúra amúgy sem olyan fontos. A kísérlet bizonyára jól sikerül, csak a nyúl pusztul bele.

(A cikk a nepszava.hu-n jelent meg, a szerző engedélyével közöljük teljes terjedelmében.)

Több ezer kulturális közmunkást rúg ki a kormány

“Tolvaj közmunkásoknak” Csíki sör – Lázár színeváltozása

Polt Péter szerint a közmunkásokról lehet azt mondani, lopnak. Akkor Polt Péter egy féreg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük