Lendvai Ildikó: a Kubatov-lista elavult, mehet a szemétbe

Megvaaaan! És mégis mozog…Legalábbis Vásárhelyen megmozdult a föld. Fölényes, elsöprő győzelem, nemcsak épphogy. Reméltem, de őszintén szólva nem mertem volna fogadni rá. Hiszen Hódmezővásárhely a Fidesz számára hazai pályának tűnt, sok éve mindig stabil győzelemmel. Lázár városa, Orbán után az első emberé.

Mégsem volt elég a kormánykegyekből való kiesés fenyegetése,

a szégyenteljes templomi politizálás, a támogatókat rágalmazó, zsidózó röplap, a hazug kormánymédia és a többi. Talán éppen hogy “túltolták a biciklit.” A vásárhelyieknek elegük volt. Nekik is. Köszönet a városnak, köszönet a bátor jelöltnek és segítőinek.

Röviden: összefogást! – ez Hódmezővásárhely üzenete

Az első tanulságok:

  • A legfontosabb, hogy megrepedt a bálvány. A Fidesz igenis legyőzhető. Ha itt, akkor máshol is. A Kubatov-lista elavult, mehet a szemétbe.
  • Legyőzhetők, de csak akkor, ha elegen elmegyünk szavazni.. Vásárhelyen rekordot döntött a részvételi arány.
    -A választásokat nem bojkottálni kell, hanem megnyerni. Mi lett volna, ha Vásárhely bojkottál?!
  • Valami változik a korrupció megítélésében. Eddig úgy tűnt, a milliárdos lopások sem mozgósítanak, az emberek ezt már bekalkulálták a politika velejárójaként. De úgy látszik, mára túlmentek a határon. Az ELIOS és a miniszterelnöki vő referencia-városában.az ellenzéki jelölt fő jelszava a korrupcióval való leszámolás volt. És hatott.
  • A kamujelölteknek -akár szimpla bérencek, akár csak rosszul mérik fel a helyzetet- ..csak a szégyen marad. Átlátnak rajtuk .Itt alig 1%-ot ért el a baloldalt megosztani akaró ellenjelölt. Megéri? Nem sorolom, kiknek érdemes átgondolni a példát.
  • De ne örüljünk korán.Vásárhelyen.könnyebb is, nehezebb is volt, mint az országban áprilisban. Nehezebb, mert ezt a várost a Fidesz fellegvárának tekintették. Könnyebb, mert ez időközi választás: lehetett mindenki által támogatott civilt indítani. A parlamenti választáson erre csak elvétve van lehetőség, mert a civil jelölt töredékszavazatai elvesznek, senkinek a listájára nem kerülnek fel. Márpedig a listás szavazatok nyomán áll össze az országgyűlés közel fele, megfelelő listás eredmény nélkül nem lehet kormányt váltani. Most nem merült fel a Jobbik és a demokratikus pártok kibékíthetetlen ellentéte sem, hiszen senkinek sem kellett egy másik párt jelöltjét és programját támogatni.Továbbra is azt hiszem: áprilisra nem kell vállalhatatlan kompromisszumot kötni (Vásárhelyen sem kellett) a Jobbik vezetőivel, nem kell, a táborunk nagyobb része szerencsére nem is hajlandó, Toroczkaikra és hasonlókra szavazni. Kell viszont az egyértelmű helyzet a demokratikus oldalon.. Ha ott a körzetek jó részében. egy demokratikus kihívó van, a szavazók egyértelműen benne fogják látni a kormányváltót. Okos és tisztességes politikusok az LMP-ben, Momentumban, ugye látjátok? Hic Rhodus, híc salta!.

De addig sem lesz könnyű,

sem Vásárhelyen, sem az országban. A városban a közgyűlésnek fideszes többsége van. Arra kapnak majd parancsot, hogy minden eszközzel tegyék működésképtelenné a testületet.:Kérdés, kire hallgatnak majd. A kormánypárt az országos politikában a hátralévő pár hétben minden eddiginél vérszomjasabb, fenyegetőbb és gátlástalanabb lesz. Mint a sarokba szorult vad: harap, karmol, fülsiketítő hangokat ad.. De mögötte fal van..:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük