Lendvai Ildikó: Segíts, de ne így!

A miniszterelnök és néhány minisztere talpig feketében bejelentette a várva várt gazdaságvédelmi csomagot.

Ami jó:

 • 1. Jó, hogy Európában az utolsók között most már nálunk is van a gazdasági válságot enyhíteni akaró csomag.
 • 2. Jó, hogy végre előfordul benne a “nyugdíjas” és a “munkavállaló” szó.
 • 3. Jó, hogy fokozatosan visszaállítják a gazdasági világválság idején megszüntetett 13. havi nyugdíjat. (Más kérdés, hogy ezek szerint akkor valóban nem volt forrás rá, hiszen 11 évig ők sem találtak fedezetet, és egyelőre jövőre is csak egy hetire.) De épp ezzel kezdődnek a bajok!

Ami baj:

 • 1. A tartalékaiból kifogyott kisnyugdíjas nem tud lépést tartani a megugrott élelmiszerárakkal. Neki MOST kell segítség, nem nyomoroghat jövő februárig! Álmomban sem jutott eszembe, hogy idén még a valódi inflációt sem kompenzálják.
 • 2. Nyugdíjasként mondom, magam ellen is beszélek: a 13. havi nyugdíjnak ez a módja NÖVELI AZ EGYENLŐTLENSÉGET. Tudom, annak idején mi is így csináltuk (persze egy kevésbé széthúzott nyugdíjskálán), de hiba volt. Így a 700.0000 forintos nyugdíj után jövőre 175.000 jár, a 70.000-es után meg 17.500. Kell egy minimum- és maximum összeghatár, kell azonnali inflációkövetés, a képtelenül alacsony nyugdíjak azonnali kiegészítése, a fenyegető munkanélküliség közepette a rugalmasabb nyugdíjba vonulás lehetősége.
 • 3. Mi lesz a MUNKANÉLKÜLIEKKEL, akiknek számát a kormány is többszázezerre jósolja? Ki hiszi el, hogy a válság idején 3 hónap alatt mindenki munkát talál pl. egy kisvárosban? A munkanélküli ellátás (az EU-ban legalacsonyabb) időtartamát viszont nem növelték.
 • 4. Helyes, hogy a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak béréhez a vállalkozások állami hozzájárulást kaphatnak, de az istenért, sok munkahelyen teljesen leállt a munka! Mi lesz azokkal, akiket ÁLLÁSIDŐRE, FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁGRA küldtek?
 • 5. Harmadik hete valamelyik SZÜLŐ vigyáz otthon a gyerekekre. Ha kivették a fizetett szabadságukat, az lassan elfogy. Most fognak átfordulni a fizetetlen szabadság idejébe. Táppénzre hivatalosan nem mehetnek, és még a TB járulékukat is maguknak kell befizetni. Velük mi lesz? És mi lesz a szüleiket, házastársukat otthon ápolókkal, akiknek kevés járandóságát szintén felemészti az infláció? Mi lesz azokkal, akiket eddig segített az önkormányzat, amelyet épp most fosztanak meg a pénzétől?

Ami kérdéses:

Természetesen kellenek a vállalatoknak ígért hitelek, beruházás-támogatások (ezek összege adja ki a csomag túlnyomó részét), de ha a most elspórolt jövedelempótlások miatt nincs fizetőképes kereslet. ki veszi meg a termékeiket, szolgáltatásaikat?

Azt már mondani sem merem, hogy ugye nem az ismert klán cégei lesznek az elsők a támogatásra és a kedvező hitelre pályázók között? Ugye most nem úgy lesz, mint egyéb állami támogatások, megbízások elosztásában?

Inkább azt mondom kérésként, javaslatként:

kétszer ad(na), ki gyorsan ad(na). És talán háromszor is, aki igazságosan.

3 hozzászólás

 • Avatar
  2020.04.07 - 07:15
  Közvetlen hivatkozás

  A jó-: van országunknak felelős kormánya, s teszi a dolgát-: rendesen! A baj-: van országunknak Orpington vén- tyúkja, mely folyamatosan-: vertyog!

  Válasz
 • Avatar
  2020.04.07 - 10:48
  Közvetlen hivatkozás

  Egyet értek Kiss Lajos hozzászólásával /lehet más szavakkal fogalmazva,de a végeredmény ugyan az/! Volt lehetősége -gük hogy segítsen”,ne így” – a többség nem kérte!Ezzel az állandó pufogtatással viszont nem segít!! – ÁRT! Majd ha odakerül /amit nagyon remélek soha nem fog bekövetkezni/!

  Válasz
 • Avatar
  2020.04.08 - 00:08
  Közvetlen hivatkozás

  Vén kiszáradt rosszindulatú némber , soha nem tudunk megszabadulni az ilyenektől. Mocskos férgek.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük