Lendvai Ildikó: szerintem is mindenkinek joga van tudni, mire készül Brüsszel. A kormánynak is, csak neki még valahogy nem sikerült megtudnia

Sejtettem én, de most fekete-fehéren kiderült, hogy nem vagyok értelmiségi. Mint a Professzorok Battyhány Köre elnökétől megtudtuk, a lakmuszpapír a Soros-plakát. Az az értelmiségi, akihez az nem szól. “A sorosozás nem az értelmiségnek szól. Az értelmiség ne érezze magát idegesítve.”.

Velem viszont este a buszmegállóban egy negyedórát szemezett egy ménkű nagy új Soros-plakát

Személyesen hozzám szólt:

“Önnek joga van tudni, mire készül Brüsszel.”

Kifejezetten idegesítve éreztem magam, ahogy most már ketten: Soros és Juncker is támadólag vigyorogtak rám. Látszott, hogy rosszban sántikálnak. Egyébként szerintem is mindenkinek joga van tudni, mire készül Brüsszel. A kormánynak is, csak neki még valahogy nem sikerült megtudnia. Ezért írat bődületes marhaságokat a plakátra, mert hogy hazudni akarna, az kizárt..

Elnézést, ez most kicsit unalmas és hosszú lesz. Viszont legalább nem vicsorgok hozzá olyan rémesen, mint a plakátportrék..:

1. “Be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát”

-áll a plakáton. Kedves kormányka, máskor figyelj jobban! Kötelező betelepítésről soha nem volt szó. Arról viszont igen, hogy a túlterhelt olaszoktól, görögöktől a tagállamok átvállalják meghatározott számú legális menedékkérelem elbírálását. A saját törvényeik szerint döntenék el, ki jogosult menekült státuszra, ki nem. Nekünk 1294 kérelem jutott volna. Kvóta híján ennek a húszszorosát fogadtuk már be.

2.”Gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogát.”

Ellenkezőleg. Erősítenék a közös uniós határ védelmét, amit Magyarország forszírozott a leginkább. Akinek nincs elég saját ereje hozzá, annak segítségül küldenek uniós erőket. Csak annak, aki kéri, és természetesen az illető ország parancsnoksága alá rendelve. .

3. “Migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.”

Maga Orbán is javasolta, hogy a menedékkérelmeket lehetőleg az Unió határain kívül vizsgálják meg, és az esélytelenek vagy biztonsági kockázatot jelentők ne lépjenek be az EU területére. A vízum éppen ezt szolgálja.A menedéket keresők Európán kívül, a nagykövetségeken és konzulátusokon adnák be kérelmeiket. Ott ellenőriznék egy közös európai adatbázison minden adatukat, és ott vizsgálnák meg: valóban üldözésnek vagy komoly veszélynek vannak-e kitéve hazájukban..Vagyis ott,történne meg, ami most nálunk,a határzónában zajllk. Az illető országba az átmeneti vízumot a teljes menedéki eljárás lefolytatására csak az kapná meg, az utazna tovább, akit erre jogosultnak ítélnek..

Tényleg jogod van tudni, nem igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük