Sorting by

×

Lengyel László: Ha Putyinnak sikerült megteremtenie az ukrán nemzetet, Orbánnak sikerült az ellenzéki választót

Lengyel László gondolatira, már a rendszerváltás előtt is érdemes volt odafigyelni. Azóta is tartja magát ahhoz a jó szokásához, hogy valahányszor válaszút elé kerül az ország, megszólal és  nemcsak, megszólal, de minden mondata nagyon érvényes. Így tett most is, és a Népszavában közölte gondolatait, ezt szemlézzük.

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”

Ha Putyinnak sikerült megteremtenie az ukrán nemzetet, Orbánnak sikerült az ellenzéki választót. Először is, az ellenzéki választó Orbán és az Orbán-rendszer tagadása. Azt hiszem, ha az Orbán-rendszer nem támadja meg Budapestet és a nagyvárosokat, nem próbál egy nyitott, európai kultúrát, szellemet, életformát egy zárt, Nyugat-, kultúra- és tudományellenes hatalmaskodással elnyomni, ha nem viselkedik megszállóként, akkor nem alakul ki a képzettek, a fiatalok, a budapestiek és nagyvárosiak ellenzéki szavazótábora. Az intézmények gyengeségét mutatja, hogy megszületett az ellenzéki szavazó, de nincs politikai mozgalma, szellemi és médiaháttere.

Az ellenzék nem ellenzéki párt, mozgalom vagy vezér, hanem az ellenzéki választó

Az individuális választók szervezetlen vagy alig szervezett tömege áll szemben egy jól szervezett, vezérelvű hatalomgépezettel. Az ellenzéki, független választónak magát kellett fölnevelnie. Megértenie, hogy itt nem korrupció van, hanem egy politikai bűnszervezet uralkodik. Megtapasztalnia, hogy a hatalom azt tehet vele, amit akar. Megtanulnia, hogy neki kell segítenie magán, és másokon, mert más nem segít. Fokról-fokra elutasítania, hogy szakmai tisztesség, emberi becsület nem számít. A járványban a vírust, a vakcinát, az orvosi, a tudósi tudást elfogadni, az együttérzést megbecsülni. A háborúban a megtámadott, a kisebb, a gyengébb oldalára állni.

Az ellenzéki választó nem ilyen vagy olyan pártra, mozgalomra szavaz, még csak nem is az ellenzékre, hanem az elveszített szülőhaza visszaszerzésére. István és Mátyás, 1848, 1956, 1989 örökségére. A Balaton-partra, a Velencei tóra, hogy ne legyen az övék. A Várra és a Svábhegyre, hogy ne ők pöffeszkedjenek benne. Az ismeretlenné tett, ismerős honi tájra, hogy megint ismerős legyen, a tavaszra, hogy ne az ő, hanem a mi tavaszunk legyen. Arra a Magyarországra szavazunk, amit ők szégyenbe hoztak, amelyre gyalázatot kentek, amit szégyenpadra ültettek, s amit mi e szégyentől és gyalázattól nem tudtunk megóvni, de szavazatunkkal egy régi nagy híréhez méltót teremtünk. A jövőt választjuk, amit tőlünk, gyerekeinktől és unokáinktól elvesznek.

Nekem szülőhazám – írta egy összevissza vert zsidó munkaszolgálatos arról az országról, melynek brutális vadállatai később megölték. Mondjuk ki nyugodtan, nem szégyen: nekünk szülőhazánk. Ide születtünk, itt éltünk át jót s rosszat. Most a szülőhazánkra szavazunk, hogy a miénk és más legyen.

Olvassa el a teljes cikket a Népszaván!

Voks 2022

Lengyel László

 

 

átver

3 hozzászólás

 • 2022.03.27 - 08:37
  Közvetlen hivatkozás

  Milyen igaz! L.L. érzékeny elemző készsége szinte irodalmi, vagy akár lírai finomsággal képes megragadni a politikai összefüggéseket, esetenként a háttérben meghúzódó személyes indítékokat. Nagyon értékes személyiség, nem csoda, hogy O1G rá se bír nézni!

  Válasz
 • 2022.03.27 - 09:46
  Közvetlen hivatkozás

  Lengyel László egy számtalanszor odakozmált, hiteltelen nyominger, mint ilyen , jellemző figurája az “ellenzék”nek, azaz a program és erkölcs nélküli, bukott, pénzéhes alakoknak, akik egyetlen vágya, hogy hozzáférjenek a kasszához, és egyvalamiért utálják Orbánt, hogy ő lop, nem pedig ők.
  Az átlag ellenzéki szavazó két értelmes bővített mondatot nem tud saját fejből elmondani, összes gondolata az, hogy fújorbán, meg O1G, és annyira alacsonyan áll metálisan és erkölcsileg, hogy fel sem fogja, meg sem érti, hogy ez mennyire nem program, nem vízió, nem irány, nem jövő. Én elhiszem, hogy léteznek értelmes emberek, akik helytelenítve és elítélve nézik az orbáni hatalomgyakorlás módszereit és a mögötte álló pökhendi ideológiát, de akinek van ennyi esze, és van hozzá tisztessége és erkölcse is, azok száma nagyon kevés, nem tesz ki többet a választók 1-2 százalékánál, hiszen a tömegembernek esze és tisztessége nincsen. Korunk politikája pedig erre játszik, az általános választójog kb. ide, az olcsó cirkusz szintjére taszítja a közéletet.

  Válasz
 • 2022.03.27 - 10:38
  Közvetlen hivatkozás

  Egyetértek az előttem íróval, némi módosítással: “program és erkölcs nélküli, bukott, pénzéhes alakok…, akik egyetlen vágya, hogy /betoldás: továbbra is/ hozzáférjenek a kasszához. Tökéletes jellemzése a fideszes képviselőknek, NER-lovagoknak, a pereputtyuknak, és a trolljaiknak.
  Még annyit, ha nincs általános választójog, ami a XX. század nagy vívmánya, akkor ez már nem a mostani puha kleptokrácia, hanem a kőkemény, sztálini diktatúra lenne.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.