Lenin és a korrupció…

Vlagyimir Iljics Lenin, az 1917-es oroszországi forradalom vezére történelmi szerepének, munkásságának és személyiségének megítélése rendkívül széles skálán mozog.

Lenin élt, Lenin  él (és ez itt a lényeg), Lenin élni fog

Vannak, akik a kommunizmus Marx és Engels által kidolgozott elméletének zseniális tovább fejlesztőjét, az elmélet gyakorlati megvalósításának úttörőjét tisztelik benne. Mások kegyetlen zsarnoknak, az emberéletet semmibevevő fanatikus megszállottnak látják, aki létrehozta országában az első haláltáborokat. Egy valami biztos: Bármennyi bűne volt is, a korrupció vádja soha nem merült fel vele szemben. Akkor mi a közös Leninben és a korrupcióban? Hát ez: Mindkettő élt, él és élni fog.Lenin számunkra szerencsére már csak emlék. Teste Moszkvában, a Vörös téren emelt márványházikóban pihen. Hogy a lelke merre bolyong, azt mindenki képzelje el saját vallási meggyőződése szerint.

Hanem a korrupció, az itt van, és az elmúlásnak semmi jelét nem mutatja. Nem öregszik, csak változik. Most is ugyanúgy két lépcsőben működik, mint hajdanában, de a különbség elzongorázásához rövid lenne szegény Mozart élete.

Egykor és ma

  1. a döntésre illetékes a szakértők meghallgatása után elrendelte, hol mit – iskolát, kórházat, metróvonalat, neaggyisten stadiont – kell építeni, aztán
  2. elkészült a költségvetés, azt megfejelték húsz százalékkal, a mű felépült, a nép boldogan birtokba vette, és a húsz százalékot zsebre tették, akiket illetett.

Ehhez képest most

  1. a döntésre illetékes és szűkebb köre kiszámolja, hogy mennyivel lehet megcsapolni a költségvetést az ország összeomlása nélkül, és mennyi EU-támogatással lehet azt megfejelni, aztán
  2. az ötletelésben szakértő munkatársak kitalálják, hogy melyek a maximális hatékonysággal (a számlázott összeg harminc-ötven százalékából) megvalósítható projektek. Ezek elkészülnek, a nép meg bámulja a semmire se jó betonszörnyeket. Lehet elosztani a suskát, ami megmaradt.

Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy időnként olyasmi épül, amit használni lehet valamire – a tervezésnél ez nem kizáró ok. A többinél a helyi önkormányzat törheti a fejét, hogy mit kezdjenek vele. A műfüves pályán például lehet robotteheneket legeltetni….

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük