Sorting by

×

Lesz ami lesz! – A kormányt és sajnos az országot is nyakon öntötte sz@##al a valóság

Lesz, ami lesz, következő életemben én a nemzeti jegybank elnöke leszek és rendbe rakom az ország dolgait. Ott a jó példa: figyelmezzenek csak a kedves olvasók a fidesz-nemzeti központi (nem)hivatalos orgánumra, ott maga Matolcsy György hivatalban ülő jegybankelnök magyarázta el, de ától-zettig, hogy mi minden jegybanki varázslatot hajtott végre vezetésével az intézmény, és miként húzta ki a slamasztikából a nemzetet a mai diadalmas állapotig. (Ne Surányi Györgyöt olvassák, az ő írásában a tényekkel találkoznak, s amint tudjuk, a tények makacs dolgok, ilyenformán időnként fölöttébb kellemetlenek lehetnek.)

Szóval. Azzal kezdődik, hogy

„A Covid–19 járvány sikeres magyarországi kezelése lényegében három alapra épült: a korábbi évtized eredményeire, az egészségügyi és gazdasági válság kezelésére hozott határozott kormányzati intézkedésekre és az MNB pénzügyi forrásainak célzott mozgósítására. A sikeres magyar válságkezelés egyben újabb bizonyítéka annak, hogy a sikerhez szuverén kormányra és önálló jegybankra van szükség.” (MN)

Ha ez a siker, mi a kudarc?

A péntektől vasárnapig terjedő szilveszteri-újévi időszakban 5865 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 262 280-ra nőtt a fertőzöttek száma. Meghalt ez idő alatt 248 beteg, így az elhunytak száma 39 434-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 121 823; az aktív fertőzöttek száma pedig 101 023-ra csökkent. Kórházban 3313 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 12 946-an vannak, a mintavételek száma 9 203 581.(Koronavírus.gov., Népszava) A Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Központja naponta frissülő adatai alapján 2021-ben az egész világ országait tekintve harmadikak lettünk halálozási arányokban.

Ezt sikeres járványkezelésnek minősíteni – hát mit mondjak -, hallatlan bátorságra vall, vagy pedig a jegybank elnökének halványlila segédfogalma nincs a Covid okozta állapotokról és az egészségügy nyomorú helyzetéről.

Hanem hát Matolcsy úrnak utóvégre nem tiszte a járvány elleni egészségügyi védekezés, sem annak értékelése, mondhat-írhat, amit akar. Az ő dolga a nemzetgazdasági növekedés elősegítése, a forint értékének védelme, az árszínvonal őrzése és a pandémia okozta gazdasági válság kezelése. És mindezt nagyon jól csinálta. Ő maga írta pontról-pontra!

Minden téren gyarapodás

A számok azonban mást mondanak. A növekedéssel nincs baj, a tavalyi gyarapodás lehet 6-6,5 százalékos is, ámbár év végére kissé kifulladt a lendület (mellesleg pedig a 2020. évi, járvány miatti nagyon alacsony teljesítményhez képest a növekedés csak annyi, hogy 2021-ben talán elértük a 2019. évi szintet.) Ámde a bankelnök úr által kiválónak minősített válságkezelésnek volt egy, s más szerfölött kellemetlen és aggodalomra okot adó kísérő jelensége, úgy mint az évek óta erősödő, s napjainkra a 7,5 százalékot meghaladó infláció, a 260-270 forint körüli árfolyamon tántorgó, nemzetközi értékét is folyamatos elvesztő nemzeti valuta,

az államháztartás immár 5000 milliárd forintra tehető éves hiánya, a 40 ezer milliárd forintot meghaladó, a GDP-hez képest 80 százaléknál magasabb államadósság, valamint az, hogy 2021 III. negyedévében a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya 1 227,6 millió euró volt, a negyedéves GDP -3,2 %-a. (MNB) Íme a gyarapodás minden téren.

Matolcsy e heti véleménye

Mindezen adatok azért nem igazán a nagy magyar kormányzati és független nemzeti jegybanki válságkezelés sikerét mutatják.

Valójában arról van szó, hogy a járvány miatti világgazdasági válság és az EU támogatás folyósításának felfüggesztése fonódott össze a három orbáni kormányzati ciklus egészére jellemző, alapvetően elhibázott, voluntarista (fiskális és monetáris) gazdaságpolitika következményeivel.

A kormányt és sajnos az országot is nyakon öntötte szarral a valóság. (Vajon mikor járt Matolcsy legutóbb zöldségesnél?) A választások előtti hónapokra rögzített kormányzati pénzesőnek nincs tényleges teljesítmény-fedezete a gazdaságban. Ebből a gazdasági-pénzügyi gödörből kimászni aligha lehet majd komoly áldozatok nélkül, önfényező, tartalmatlan Matolcsy-cikkekkel, az elnök úr e heti véleményével pedig végképp nem. Ez utóbbi önmagában egyáltalán nem érdemelne figyelmet, talán csak annyiban, hogy a szerző nem egy korábbi írásában nagy műgonddal rátapintott a kormányzati gazdaságpolitika hibáira, és keményen ostorozta a fedezetlen pénzszórást – spórolásra intve a kormányt. Jött is az 1000 milliárdos megszorító csomag, de a szavazatvásárlási kiadások maradtak. A számlát majd később mi fizetjük meg mindannyian. De a választások után (ha egyáltalán lesznek) ez már sem Matolcsy Györgyöt sem Orbán Viktort nem érdekli majd. Ha a Fidesz nyer, bármi megeshet, (pl kilépünk az EU-ból), ha az ellenzék, az új kormány majd manőverezhet Szkülla és Kharübdisz között az ikerdeficit szorításában. Matolcsy György pedig továbbra is azt írhat, amit akar: egyik héten ezt, a második héten az ellenkezőjét. Persze akkor is ő lesz a mindentudó gazdasági próféta. Kényelmes, jól fizetett állás, mint a bevezetőben említettem, kinéztem magamnak. Itt az ideje a pályamódosításnak – ha véletlenül létezik a reinkarnáció. A tényeket pedig egye meg a fene!

Akarom mondani lesz ami lesz!

Kapcsolódó

Lesz ami lesz

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.