Lesz-e "mély torok" kormányzati körökben? - Városi Kurír

Sorting by

×

Lesz-e “mély torok” kormányzati körökben?

A mindössze egy napja elhíresült Pegasus lehallgatási botrányban Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint nagyon egyszerű kérdéseket kell feltenni, de lesz e mély torok aki válaszol?

Hirdetés

A szakértő az ATV Egyenes Beszéd műsorában elmondta, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága éppen ezért van. A bizottság bármely tagja kérdésekkel fordulhat az Információs Hivatalhoz, az Alkotmányvédelmi  Hivatalhoz (korábban Nemzetbiztonsági Szakszolgálat) és a szakszolgálatokhoz, hogy kiderüljön volt-e ilyen kémszoftveres megfigyelés, lehallgatás.

Az Információs Hivatalt 1990. március 1-jével alapították

a rendszerváltás előtti Belügyminisztérium III/I. Csoportfőnöksége jogutódjaként.

  • Működését 2010. május 28-ig a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter felügyelte, a második Orbán-kormány hivatalba lépésétől 2012. augusztus 31-ig ezt a feladatkört a külügyminiszter látta el.
  • 2012. szeptember 1-jétől az IH a miniszterelnök közvetlen hatáskörébe került, aki Lázár János államtitkárt jelölte ki a szervezet irányítására. A Lázár által kinevezett Pásztor István dandártábornok 2018. szeptember 30-ig volt hivatalban.
  • 2018-tól az Információs Hivatalt újból a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alá vonta a 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet. 2018. október 1. és 2020. október 31. között Dr. Czukor József vezette az Információs Hivatalt.
  • Az AH főigazgatója  2015. szeptember 1. és 2020. szeptember 15-e között Dr. Kiss Zoltán dandártábornok volt, a hivatal felügyeletét a mindenkori belügyminiszter látja el. A főigazgatót Orbán Viktor, miniszterelnök mentette fel.

A legegyszerűbb, ha azt a kérdést teszik fel az illetékeseknek, hogy a Direk36-Telex.hu cikkben szereplő 2018. június 5-én Varga Zoltán vállalkozó, médiatulajdonos által szervezett hétfős vacsora idején a megjelölt telefonszámokra volt-e lehallgatás?

varosikurir nemzetbiztonsagi bizottsag

Nagyon egyszerűen erre igennel, vagy nemmel kell válaszolniuk

Ha ebben az időszakban, ezt a vacsorát ilyen módszerekkel lehallgatták, akkor azt nem tagadhatják le, mert az bűncselekmény és ezt egyetlen szakszolgálat sem kockáztathatja meg.

Az már más kérdés, hogy a politikai vezetés el tudja, vagy el akarja-e hallgattatni az Információs Hivatalt.

Vagy ha sikerül is elhúzniuk a válaszadást, lesz-e olyan bennfentes személy, aki anonim módon mégis kiszivárogtatja a válaszokat.

Tudjuk jól, az elhíresült Watergate-ügyben – ami egy egyszerű lehallgatás volt egy washingtoni irodaházban demokrata politikusok ellen – , egy úgynevezett Deep Throat (Mély Torok) informálta a Washington Post később Pulitzer-díjban részesült két újságíróját Carl Bernsteint és Bob Woodwardot (képünkön).

A Mély Torok személyére csak 2005-ben derült fény, amikor Mark Felt, az FBI akkori harmadik embere elismerte, hogy 33 évvel korábban ő volt a két újságíró informátora.

Mivel a lehallgatás szálai a Fehér Házig vezettek, ezért a hivatalban lévő elnök Richard Nixon 1974. augusztus 9-én lemondott hivataláról, az őt követő Gerald Ford pedig teljes kegyelemben részesítette elődjét, így a Nixon-ügy nem folytatódhatott a Legfelsőbb Bíróságon.

Kapcsolódó

 

mély torok

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.