Lesz ma minden: hó, eső, szél, napsütés, frontok jönnek-mennek

A hétvége várható időjárása inkább hasonlít egy bolondos, ám zord áprilishoz, mint egy régen várt tavaszi márciushoz, pedig az következik, megjön a tavasz első hónapja, de hogy?

Csütörtökön északnyugat felől csökken a felhőzet

Egyre nagyobb területen kisüt a nap, de délelőtt, keleten még felhős idő lesz jellemzőbb, elszórtan zápor, északkeleten hózápor is előfordulhat. Délutánra keleten is kisüt a nap, de északkeleten, elvétve továbbra is kialakulhat futó zápor, hózápor.

A nyugati határvidék és az északkeleti országrész kivételével, délutánig erős lökések kísérik az ÉNY-i szelet, majd pár órára legyengül a légmozgás, de estétől, nyugat felől ismét egyre nagyobb területen támad erősödő D-i szél.

Éjjel országszerte erős, gyakran viharos (50-80 km/óra) lökésekkel kísért DNY-i szél fúj! Nyugat felől beborul az ég, majd hajnaltól elszórtan esők, északon havas esők alakulnak ki. Hevesben és Borsodban pár órás havazás kialakulásának is megvan az esélye. Hajnalban ÉNY-ra forduló, 80-110 km/órás lökésekkel kísért széllel hidegfront éri el az északnyugati országrészt!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

  • csütörtök reggel -1 – +3,
  • csütörtök délután délnyugaton +10, északkeleten +6,
  • péntek reggel délen +5, északon -1 – +2 fok körül alakul.

Közlekedés meteorológia

Csütörtökön elsősorban az erős széllökések okozhatnak balesetveszélyes helyzeteket, illetve a frontátvonulások okozta csökkenő figyelem és koncentrációs készség is fokozzák a balesetek kockázatát.

A folytatásban

– Pénteken erős szélviharral (80-110 km/óra) kísért hidegfront robog át felettünk! A fronttal érkező felhőzetből szórványosan, előreláthatólag főként az északi és keleti térséget érintően hevesebb záporok, hózáporok alakulhatnak ki. Délután, nyugat felől már csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

– Szombaton már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de ismét melegfront alakíthatja az időjárást. Nyugat felől egyre többfelé erősödik meg a D-i szél. Napos idő ígérkezik, délután, nyugat felől felhősödéssel.

– Vasárnapra virradó éjjel megérkezhet a ciklonhoz tartozó hidegfront. Vasárnapra szeles, esős, borús idő kialakulása most a legvalószínűbb. Az Alpokalján és az északi hegyekben téli halmazállapotú csapadék is előfordulhat.

– Hétfőn gyengülő légmozgás mellett erősen felhős és változóan napos időszakok váltakozására, elszórtan záporokra van kilátás.

– Keddre borús idő és kiterjedtebb, tartósabb eső érkezése körvonalazódik.

Forrás: Eumet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük