Van ország, ahol letiltják a mobilnetet és az SMS-t a tüntetések miatt

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya szombaton utasította a telekommunikációs vállalatokat, hogy függesszék fel SMS és mobilinternetes szolgáltatásaikat a vasárnapra tervezett kormányellenes megmozdulások miatt.

Fundamentalista katolikus aktivisták felszólították híveiket, hogy masírozzanak végig több nagyvárosban azt követelve, hogy Joseph Kabila elnök ne módosítsa az alkotmányt annak érdekében, hogy harmadszorra is indulhasson az államfői tisztségért a jövő decemberi választásokon.

Kabilának tavaly decemberben járt le államfői megbízása, de azóta sem tartották meg az utódjáról szóló elnökválasztást, melyet hosszú halasztgatás után írták csak ki jövőre.

A távközlési miniszter közölte, hogy a telekommunikációs szolgáltatóknak szóló kormányzati utasítást az állambiztonság indokolta.

A készülő erőszakra válaszul a kormánynak kötelessége minden intézkedést meghozni a kongói életek védelme érdekében – mondta.

A cégeket levélben szólították fel, utasítva őket arra, hogy helyi idő szerint szombat este 6 óra után függesszék fel vonatkozó szolgáltatásaikat a fővárosban, Kinshasában további utasításig.

A kongói hatóságok nem engedélyezték a vasárnapra szervezett tüntetéseket, amelyeket a legtöbb ellenzéki vezető is támogat. Kinshasa figyelmeztetett: minden öt főnél nagyobb gyülekezést azonnal feloszlatnak.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük