Ígérték és lőn! Letölthető a védettségi igazolvány-applikáció

A Gulyás-Szentkirályi páros a csütörtöki Kormányinfón megígérte, hogy hamarosan elérhető lesz a védettségi igazolvány applikációja és estére valóban az lett. Az alkalmazást már androidos telefonokon és iPhone-okon is meg lehet találni, jelenleg a Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven fut.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón elmondta, hogy

„a mobiltelefonos applikációval lehet majd igazolni a védettségi oltás beadatását, az alkalmazás az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak a hiányát is megjeleníti.”

Bár Gulyás Gergely csütörtök délelőtt még azt jelentette be, hogy az alkalmazás még nem aktív, a Telex munkatársai megtalálták azt és ki is próbálták.

A regisztrációs folyamat nem minden esetben sikeres:

szerintük nem mindig jelenik meg az új regisztráció feliratú gomb az EESZT-ben, és az is megtörténhet, regisztráció után sem ismeri fel az applikáció a megadott PIN-kódunkat, figyelmeztet arra, hogy regisztráljunk.

Ám ha minden jól működik, hozzájuthatunk a digitális védettségi igazolványhoz.

Sorvezető

A tájékoztatás szerint az applikáció az érintett azonosítását követően igazolja a koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg, az adatok hitelesítése pedig QR kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control)

Az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell.

Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT Lakossági portáljára KAÜ azonosítással (ügyfélkapu, e-Személyi igazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész. A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hat jegyű PIN kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN kódot kell használni.

Amennyiben a regisztrált felhasználó ezt elvégezte, az applikáció használata a következő lépésekből áll:

  • a bejelentkezés a 6 jegyű PIN kóddal;
  • a COVID-oltásigazolás menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.

Mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének igazolására,

de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi.

Abban az esetben pedig ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.

One thought on “Ígérték és lőn! Letölthető a védettségi igazolvány-applikáció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük