Levelet kaptunk, lájf!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalán tette közzé dr. Maruzsa Zoltán levelét, ami minden ízében követi a nemzeti magyar kormány gondolkodásmódját sztrájkról, oktatásról, munkavállalóról, kötelességről. A bejegyzést teljes egészében közöljük, mert úgy az igazi!

“Egészen elképesztő, mondhatni szürreális levéllel lepett meg bennünket dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Meg kell jegyezni, nem ez volt az első különös lépése a közfeladatot ellátó tisztségviselőnek. Ő volt ugyanis, aki – miután felhívtuk a közvélemény figyelmét arra, hogy miféle munkaterhelés-vizsgálat van készülőben – megírta nekünk, hogy elment a kedve az egésztől, és leállította a PDSZ kezdeményezésére elindított projektet, amely esetében egyébként éppen ő ragaszkodott ahhoz, hogy azt a Századvég végezze.

Ezúttal a PDSZ sztrájkbizottságának megalakulására és a sztrájktörvény szerinti egyeztetés kezdeményezésére sikerült a helyettes államtitkárnak a mellékelt levélben reagálni. Már a kísérőlevél is sejteni engedte, hogy nem akármilyen válaszra számíthattunk:

„Tisztelt Elnök Úr!

Mellékelten küldöm megkeresésükre adott válaszunkat, melynek postázását elindítottuk, a sajtónyilatkozatokat olvasva azonban nem ért el Önökhöz.

Üdvözlettel:
Dr. Maruzsa Zoltán
köznevelésért felelős helyettes államtitkár”

A kissé kései válaszlevélből megtudtuk,

hogy a minisztérium már sztrájkbizottsági egyeztetést folytat. Maruzsa doktor egy különös – nem tudni, kivel és milyen követelésekről folytatott – sztrájkbizottsági egyeztetésbe vonná be a PDSZ-t, teljességgel figyelmen kívül hagyva a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvényt.

A helyettes államtitkár levele arra enged következtetni, hogy számára nem világos, hogy a sztrájktörvény egyébként a sztrájkjogot nem korlátozza a reprezentatív* szakszervezetekre, mi több, szakszervezeti tagság sem szükséges a rendes sztrájk megszervezéséhez, és az abban való részvételhez. Azt sem értjük, milyen alapon szólít fel bennünket a „sztrájkhajlandóság támogatottságára vonatkozó anyagaink” (sic!) bemutatására.

Amennyiben Maruzsa Zoltán belép a PDSZ-be, ennek persze nem lesz akadálya, addig azonban be kell érnie azokkal az információkkal, amelyeket időről időre adunk a közvélemény számára. Ugyanis ő e tekintetben semmiféle külön jogosultsággal nem rendelkezik.

Levelének legszebb része az,

amikor rákérdez arra, hogy

„az általános követelések mennyiben érinti (sic!) a feladataikat a pedagógus életpálya hatálya alatt ellátó pedagógusokat”.

Álláspontja szerint ugyanis a munka törvénykönyvének módosított rendelkezései semmiféle formában nem érintik a pedagógusokat.

Nem akarjuk elhinni, hogy a területért felelős helyettes államtitkár nincs tisztában azzal, hogy a munka törvénykönyvének rendkívüli munkaidőre és ezen belül az ún. „önként vállalt” túlmunkára vonatkozó rendelkezései igenis vonatkoznak a közoktatásban dolgozókra, példának okért. Egyébiránt, a PDSZ nem csak pedagógusok a tagjai, hanem ügyviteli és technikai dolgozók is, ezáltal mi őket is képviseljük.

*A sokat emlegetett reprezentativitás margójára: kúriai végzés született arról, hogy a közoktatásban működő, reprezentatívnak nevezett szakszervezet nem reprezentatív (az erről szóló végzést egy korábbi posztunkban közzétettük). Nem emlegetnénk ezt, ha nem kerülne folyton elő a reprezentativitás magyarázatul arra, hogy miért nem ülnek le velünk tárgyalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük