Levélváltás a választás kapcsán Londonból és Budapestről

“Kedves Ákos!

Nagyon érdekesnek találom ellentmondásokkal teleírt leveledet.

Hetek óta szembesülök pár, nagyon hangos ismerősöm nagyon hasonló megnyilvánulásával, személyesen vagy a közösségi felületeken. Szerencsére kevesen vannak de Ők a leghangosabbak mindig J Én egy nagyon nyitott ember vagyok, nyitott mások gondolataira, ötleteire és világnézetére és emellett mindig próbálom megérteni az őket mozgató élményeket, gondolatokat amik miatt az a véleményük ami.

És ilyenkor amikor már nem elég az empátia megérteni azt a sok gyűlöletet, a fröcsögést, a teli szájjal való rendszer szidást és mások hibáztatását, akkor mindig körbenézek a saját házam táján…és ilyenkor jön az igazi aha élmény.

Én még az utolsó Gyurcsány-kormány idején mentem ki Londonba,

2 évet húztam le egy amerikai banknál project managerként, a Canary Wharf-on. Észak Londonban éltem egy rendezett, gazdag környéken, protekcióval 1000 GBP / havi albérleti áron egy kis 30 m2 lakásban. Miért írom ezt le? Mert ebből látszik, hogy szerencsém volt, jó alapokkal, biztos munkával, jó bérrel (45.000 GBP/ év) indultam neki a kinti létnek. Én akkor azt mondtam, a rohadt, komcsi szemkilövető, korrupt, tolvaj, mocskos rendszerbe vissza nem jövök. El is mentem Londonba szavazni, sorban állás ugyan nem volt, de esett akkor is az eső.  És az eredménye a választásnak volt a kormányváltás. Kicsit megnyugodtam. De hazaköltöztem csak mert jött a Fidesz? Nem.

Miért költöztem akkor haza, kérdezheted, miért voltam ennyire idióta, hogy a tutit ott hagytam.

Hiányzott….

Olvasd el a soraid, ahol egyértelműen leírtad te magad is. Hiányzott a család. Hiányoztak a barátok. Haza akartam költözni mert bíztam benne, hogy már itthon is meg lehet élni. Kint az angolok és sokszor már a 2.-3. Generációs pakisztáni és indiai kapcája voltam, úgy tekintettek rám, mint egy a sok keleti megélhetési bevándorlóra. Nem számított a munka, a pénz, a folyamatosan fejlesztett észak londoni akcentusom (amit viccesen több angol megerősített akikkel először találkoztam, sokszor azt gondolták már ott születtem kint).

Minden nap szembesültem a kulturális különbségekkel, a keresztülnézéssel valamilyen formában. Felemlegeted az angol egészségügyet…engem egyszer sem vizsgált meg a GP (háziorvos), egyetlen egyszer sem 2 év alatt. Azt mondta, amíg be tudok sétálni hozzá addig nincs nagy baj, menjek haza és szedjek ibuprofént ha nagyon akarok szedni valamit. Akkor már egy hete fostam, hánytam, enni, inni nem bírtam. Kórházból is vannak fincsi történetek, a gyerekét a váróban megszülő angol kolléga, a gerincműtétjére 2 (!) évet váró angol barát, a kismamát szülés utáni nap hazaküldő sztorin keresztül sok minden volt. Ha neked ez a színvonal, a nagy betűs egészségügy, akkor erre nem tudok mit mondani.

Mondod, hogy haza akarsz jönni, de a bűnösök, a fidesz szavazók döntöttek a sorsodról és..várjál csak…mit is döntöttünk a sorsodról? Nem tudsz hazajönni? Tán a fidesz és a kormány nem fogja engedni a maga kétharmadával, hogy hazagyere? Titkos kapcsolatait kihasználva megakadályozza, hogy munkát keress és itthon dolgozz és fizesd az adód? Megtiltja, hogy láthasd a szeretteid és barátaid? Nem értelek. Nem Te döntöttél úgy sok más, az ifjonti vehemenciával és kalandvággyal felturbózott fiatallal, hogy kiköltözöl? Nem Te döntesz most is úgy hogy kint maradsz?

És ha már siratjuk a fiatalokat, és hogy elköltöznek…

Én beosztásomnál fogva rengeteg fiatalt felvételiztetek multi céghez. És ami a Z generáció azaz a Ti fejetekben van annak semmi köze a realitásokhoz. Pályakezdőként 2 év után vezető beosztást kérnek, bruttó 500e Ft kezdő fizu alatt szóba se állnak senkivel, de lehetőleg ne kelljen dolgozni ezért a pénzért. Cserébe Ő annyit tett addigi életében, hogy egy átlagos diploma minősítésért ellébecolt az egyetemen 4 évig. De majd azért lehessen otthonról is dolgozni, legyen bónusz, cégesautó mikor jár, stb stb. De még egy fűszálat keresztbe nem raktak. Sajnos több gyakornokot egy év után elküldünk mert nem üti meg a mércét, vagy egy idő után megterhelő neki a munka. És itt nem több mint napi 7-8 óra irodai munkáról beszélünk…de ez is sok!

Én azt mondom ilyenkor, hogy menjetek csak, dolgozzatok, mosogassatok, vigyázzatok az angolok gyerekeire, kell a tapasztalat, hogy utána értékeljétek az itthoni lehetőségeket.

És legfontosabb!

Tanuljátok meg vállalni a felelősséget a tetteitekért. Te döntöttél arról, hogy kint élsz, Te döntessz arról mikor költözöl vissza. Ha egyáltalán vissza akarsz. Senki nem akadályoz meg benne. Csak a saját tévképzeteid, előítéleted és keserűséged. Valószínűleg azér vagy Te is keserű mert már rájöttél: kint sem fenékig tejfel az élet és most keresed a helyedet. Ehhez őszintén sok sikert kívánok, nekem is hosszú folyamat volt de így 36 évesen már nyugodtan mondhatom, hogy egy fél évtizede megtaláltam itthon a boldogságomat. Igaz dolgozni és küzdeni kellett itthon is érte.

A Rendszer nem tökéletes, igen van korrupció, igen van sok hazugság, és igen próbálják manipulálni az embereket. Valakit sikerrel… De a politika mindig is ilyen marad, mindegy ki kormányoz. És képzeld a mindenkori ellenzék is sikerrel manipulál. Többek közt az olyanokat is mint Te. Ennek ellenére, meg lehet itthon is élni, szépen, boldogan, jó anyagi körülmények közt, csak tenni kell érte. És nem kell hozzá majd a haverod haverja, aki pofára felvesz majd a saját cégéhez, hidd el…

Üdv,

László”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük