A Kósa-Kocsis kombó előterjesztésében kedden megszavazta a parlament a „Lex Czeglédyt”, ami arról rendelkezik, hogy ne lehessen a mentelmi jogra való hivatkozással kivonni az büntetőintézkedés alól senkit.


„Lex kicsoda?”

A képviselők mentelmi jogával összefüggésben egyes törvények módosításáról szavaztak kedden a parlamentben reggel, és megszavazták azt. A törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeiről történt szavazásnál 153 igen, 26 nem, 3 tartózkodással elfogadta az országgyűlés, majd az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit 153 igen, 27 nem, 3 tartózkodással elfogadták.

A törvény ezentúl kimondja, ha a képviselőjelölt személyi szabadságot érintő, bíróság által – a jelöltté válás előtt – elrendelt kényszerintézkedés hatálya alatt áll, vagy vele szemben a képviselőjelöltté válást megelőzően vádat emeltek, akkor ezekben a büntetőeljárásokban nem illeti meg őt a mentelmi jog.

A felindulás kiváltó oka

Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjelöltje volt, akinek mentelmi jogát nem függesztette fel májusi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke akkor az egyik kormánypárti lapnak úgy nyilatkozott erről:

Ha valaki ellen vádat terjesztettek elő, akkor arra az ügyre ne vonatkozzon a mentelmi jog, hiába lett a vádemelés előterjesztése után lett valaki képviselőjelölt vagy képviselő. Illetve, ha még vádat nem terjesztettek elő, de a cselekmény súlya olyan, hogy előzetes letartóztatásba helyezték, akkor ne lehessen a mentelmi jogra való hivatkozással kivonni ez alól az intézkedés alól.

Csak remélni tudjuk, hogy a most elfogadott törvénynek akkor is osztatlan lesz a sikere, ha egy esetleges kormányváltást követően róluk kell majd döntenie a parlamenti patkóban helyet foglalóknak.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét