Lezsák Sándor Horthyt nyalt - Városi Kurír

Sorting by

×

Lezsák Sándor Horthyt nyalt

Az eredeti tervek szerint, január  27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján misével emlékeztek volna  Horthy Miklós kormányzóra a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban. A tervbe vett megemlékezők sorában volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is  egy emlékbeszéddel, aki talán nem véletlenül, akarta Horthyról lemosni a lemoshatatlant, a mocskot, a vért, ami a kezéhez tapadt.

Hirdetés

A  templom plébánosa több felé is  arról beszélt, a dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója .Ez az indoklás mindenképpen rossz fényt vet  a szervezőkre, hiszen egy ilyen rendezvény előtt illik körülnézni a naptárba, hogy mi mindennel esik egybe a tervezett megemlékezés.

Az eseményt végül, Erdő Péter bíboros –úgy mond- kérésére mondták le.

Lezsák a történelemhamisító

Az egyik keddi napilapban  megjelent a lakiteleki sátor egykori felverőjének, Lezsák Sándornak, a templomi megemlékezésen elmondani tervezett beszéde. A teljes szöveg közreadásától eltekintünk, a közjogi méltóság  főbb gondolatait tárjuk olvasóink elé. A beszédből jól megítélhető, hogy a magyar parlament második embere miként gondolkodik a kiirtott százezrek, és az azt elősegítő egykori politikus viszonyáról, azt se feledjük, hogy Lezsák, vagy beszédírója – a plébánossal szemben- tisztában volt azzal, hogy a megemlékezés és a Holokauszt Emléknapja egybeesik:

” Horthy Miklós az ország kiszolgáltatott helyzetében, a hitleri hadvezetéssel szemben is vette a bátorságot a lengyelországi lengyel és köztük zsidó menekültek befogadásához. A kormányzó vette a bátorságot, hogy Európában egyedül fegyveresen védje meg honfitársainkat, a budapesti zsidóságot, és hogy amíg csak lehetett, ellenálljon a zsaroló Hitler követeléseinek a zsidóság érdekében is. Nem botrány tehát – inkább természetes gesztus –, hogy az iszonyú és embertelen holokauszt, a vészkorszak emléknapján, szentmise keretében katolikus hívőként emlékezünk Magyarország kormányzójára, családjára is.

Történelmi lecke zsidóknak és haladóknak

A folytatásban Lezsák egy meglepő és gusztustalan fordulattal veszi magának a pofátlan bátorságot és kioktatja az áldozatokat, valamint azok leszármazottjait:

Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben.”

Az érzékeny lelkü poéta és politikus talán nem véletlenül, igyekszik Horthyról lemosni a lemoshatatlant, a mocskot, a vért, ami a kezéhez tapadt:

” Horthy Miklós történelmi, politikai karaktergyilkosság áldozata, akinek személyiségét, életútját tudatosan bemocskolták, eltorzították. Részleteiben elemezni, tényekkel szembesíteni az évtizedeken át tudatosan torzított, Horthy Miklósról alkotott képet, történészek feladata, felelőssége. Történészek feladata ezt elvégezni a tudományban, az oktatásban, az iskolai tankönyvekben. De politikusok, közéleti emberek dolga megbecsülni és bátran, mindenféle támadás ellenére vállalni a Horthy-korszakból és a kormányzó államférfiúi tulajdonságaiból mindazt, amit józan ésszel és méltányossággal ma is vállalhatunk, és vállalnunk is kell.”

A szomszédos országok politikusai – kizárt, hogy a követségek nem tájékoztatták őket – megdöbbenve olvashatták Lezsák “imáját”

” Amikor a Horthy családra és Horthy Miklósra emlékezünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a vesztes háború után, a kíméletlen és brutális kommunista terrort követően a kivéreztetett magyarságnak és a példátlanul megcsonkított hazánknak olyan vezetőt adtál, Uram vitéz nagybányai Horthy Miklós személyében, aki képes volt rendbe tenni országunkat a két világháború között. Revíziós politikája történelmi szükségszerűség volt. Nem törődhetett bele az ország területe kétharmadának elcsatolásába. Az mindmáig a gyalázatos tria­noni döntéshozók szégyene!”

Mit lehet ehhez hozzátenni?

Az idézetek a legnagyobb magyar kormánypárt egyik meghatározó figurájától származnak. A Fidesz tehát mind erőteljesebben próbálja a Horthy kultuszt az országra erőltetni, a párt a kormányzó időszakára példaként tekint. Arra a kormányzóra, aki antiszemita volt, aki a halálba küldte a második magyar hadsereget, akinek uralma alatt kakastollas csendőrök tartották kordában az országot. Akinek időszaka alatt elképesztő nyomorban éltek magyarok milliói. Azt a Horthyt tartják példaképnek, akinek a nevéhez köthető az első világháború utáni Európa első zsidóellenes törvénye.

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2018.01.31 - 08:41
  Közvetlen hivatkozás

  Ajvèkolhattok itt libsik naphosszat.
  Az a koszorú,amit a zsidóság helyezett el a sírjánál,mindent felülír…

  Válasz
  • 2018.02.04 - 14:40
   Közvetlen hivatkozás

   A zsidóság semmit sem helyezett el,az egy millió magyar gyilkos Horthy sírjára!
   Azt a haverjai tették oda,a hamis szöveggel.

   Válasz
  • 2018.02.11 - 18:21
   Közvetlen hivatkozás

   Nem a zsidóság nevében helyezte el a koszorút, aki odatette, még akkor sem, ha egy-két zsidó hálálkodott, mindenütt találsz hülyéket, vagy pedig hamis felirat volt.

   Gondolom, sok keresztény ismerősöd is van, aki szerinted is hülye, attól még nem vetíted ki a véleményedet az összes keresztényre.

   A hozzászólásod kifogásolása nem “ajvékolás”.

   Válasz
 • 2018.01.31 - 12:49
  Közvetlen hivatkozás

  Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben

  Nagy kár, hogy az a 438 000 nem tudja méltányolni, akiket elgázosíttatott Auschwitzban.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.