Libernyák — én csak mondom a magamét

Libernyák! A magyar kormányfő ezzel a szóval illette azokat az európai miniszterelnök kollégáit, akik őt egyébként jelentősen lenézik, már csak a közismert műveletlensége okán is.

De mit is jelent maga a szó, ha egyáltalán…

Valószínűleg nem nagyon akad olyan külföldi tudósító, aki ezt a “libernyák” szót le tudná fordítani bármelyik más nyelvre, de hadd adjak egy kis segítséget! A szó eredete úgy hangzik, hogy ‘buzérnyák’, ami a magyar nyelvben egykoron a homoszexuális emberek lekicsinylő, gúnyos fricskázása volt, még a rendszerváltás előttről. Később, a rendszerváltó liberális politikusok egy részére adta a pesti genyószleng ezt a “libernyák” megnevezést, aminek valódi tartalma: buzi zsidó. Gay jew. Akkor használatos, amikor valaki politikai érvek hiányában zsigeri ösztönökre hajt.

A kódot csak Magyarországon ismerik

Szóval Orbán Viktor buzizott és zsidózott egy szösszenetnyit, szigorúan belső, hazai használatra úgy, hogy a nagyvilág erre ne nagyon figyeljen fel! Tehát a szokásos. Az európai döntéshozatali fórumokon kezes bárány, a nemzetközi sajtóban (értelmetlen) nacionalista szabadságharcos, idehaza pedig rasszista . Persze kódoltan.

A kódot csak Magyarországon ismerik. Abban az országban, amelyik bő félmillió zsidó, és több tíz-, ha nem százezer cigány polgárát röpítette a náci gázkamrákba úgy, hogy a gyűlölködés egyeseknek ma is úri sikk.

De vissza az eredeti témához!

Mark Rutte, holland miniszterelnök valóban liberális, bár a vele egy csónakban evező svéd, dán és osztrák (ún. fukar) vezetők egyáltalán nem. Ezen felül nincs publikus adat arra nézvést, hogy bármelyikőjük homoszexuális vagy zsidó lenne, Orbán mégis pejoratíve rájuk aggatta ezt a gúnynevet, megtoldva egy decens Sorosozással, ami azért szintén nem áll messze az antiszemitizmustól.

Felvilágosultabb helyeken ha valaki meleg (vagy bármi más) és zsidó (vagy bármi más), az önmagában nem tud különösebb érdeklődést kiváltani, hiszen miért is ne legyen bárki az akinek vallja magát?

Mert a “hang a lényeg”

Talán legszebb példa, amikor a perzsa származású Freddie Mercury-t – anno – nyilvánosan kérdezték a homoszexualitásáról, akkor szemrebbenés nélkül azt válaszolta, hogy “igen, bár kurva jó hangom van, nemde?” Nos, attól tartok, hogy Mark Rutte, Stevan Löfven, Mette Frederiksen és Sebastian Kurz még csak nem is értené, miért lenne baj, ha őket bárki melegnek vagy zsidónak tartaná, s eszükbe se jutna elhatárolódni az ilyen címkéktől, lévén számukra a semlegesnemű hottentotta is ember.

Nos, itt tartunk 2020 nyarán, hogy a magyar miniszterelnök simán ‘buzizsidózhat’ anélkül, hogy jelentősebb tömegek felhördülnének. “Egyedülvagyunktiborként” (idézet Horn Gyulától) azért szeretném rögzíteni, hogy ezzel a írásommal most nem vagyok egyedül, még ha egyelőre egyedül én emelem fel a szavam a nyilvánosságban.

(A szerző volt Európai parlaneti képviselő, az Igen Szolidaritás párt alapító elnöke.)

libernyák

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük