Van egy tündérien szép kislány. Úgy hívják, hogy Liel Levitan. Ez a kicsi lány nem csak rendkívül szép, de rendkívül okos is. Négy éves kora óta sakkozik. A Krakkóban megrendezett gyermek sakk Európa bajnokságot ő nyerte meg.


[mnky_ads id=”10551″]

Felnőtt profik ellen is többször asztalhoz ült és sikerült már győzelmet aratnia.

Idén Tunézia kapta meg a lehetőséget arra, hogy megrendezze a sakk világ kupát. Az Európa bajnok Liel Levitan is szeretett volna indulni a tornán. De nem indulhat. Tunézia megtagadta tőle a belépés jogát. Mit követett el a 7 éves tehetség, amiért ezzel kellett büntetni? Semmit. Semmit azon túl, hogy zsidónak született és izraeli állampolgár. Ez az indoka annak, hogy Tunézia nem akarja lehetővé tenni számára, hogy indulhasson a náluk megrendezett világversenyen.
[mnky_ads id=”10552″]

Az ember azt várná, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE azonnal komoly szankciókat lép életbe Tunéziával szemben, akár elvéve tőle a Világ Kupa megrendezésének jogát vagy ezért ki is zárhatná Tunéziát a tagszervezetei közül. De az a minimum, hogy nagyon hevesen és határozottan tiltakozva fellép a diszkrimináció ellen. De nem teszi. A FIDE hallgat. És bizony nehéz nem kimondani, hogy a hallgatásával maga is bűntárs lesz a rasszista kirekesztésben. És mindazok az országok, amelyek a történtek ellenére részt fognak venni az eseményen, bizony maguk is bepiszkolódnak egy kicsit.

Liel Levitan hatalmas tehetséggel megáldott gyerek.

Egy 7 éves kislány, aki talán nem is érti, mi történik vele. Ő nem akar senkinek semmi rosszat, ő csak le szeretne ülni a versenyen egy asztalhoz és nyerni mások ellen, tiszta körülmények között. Az ő álmát tapossák meg a szélsőségesek. Ez elfogadhatatlan lenne akkor is, ha egy muszlimot akarnának vallása, származása miatt kizárni a versenyzés lehetőségéből. A sportot nem érdekli az ember bőrszíne, vallása, származása. A sport ember és ember egyenlő feltételek közötti nemes küzdelméről szól. Természeténél fogva idegen tőle a rasszizmus.

Szégyen és gyalázat, hogy ilyen megtörténhet. Szégyen a sok bűnt pártoló hallgatás is.

Rózsa Misi

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Bajok vannak a szaúdi sakk-világbajnoksággal

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét