Litkai Gergely: van ez a határozatlan idejű munkaszerződése Orbán Viktornak, hogy 30 napos felmondással ő a parlament…

A humoristákról azt gondoljuk, csak a poénért élnek, de szemlénkből talán kiderül az is, hogy Litkai Gergelynek markáns véleménye van mindarról, ami napjainkban hazánkban történik. 

A humorista szerint most nagyon lightos apokalipszissel nézünk szembe,

sokkal súlyosabb dolgok várnak ránk. Érdemes átgondolni ezt, hiszen az emberek gyorsan hajlandóak voltak megváltoztatni a magatartásukat egy láthatatlan veszély fenyegetésétől félve:

“Mindannyiunk élőhelyének a pusztulása formájában nagyon is látható fenyegetés miatt is mozgósítani lehetne az embereket, sőt a kormányokat is, amelyek most elég sok mindent beáldoztak azért, hogy jó néhány életet megmentsenek.” /…… / “Ha azt nézzük, hogy most megbetegszik néhány tízezer ember és ebből jó néhány meghal New Yorkban, és elképzeljük, hogy az egész metropolisz víz alá kerül, akkor biztosan felmerülnek kérdések. De előbb is felmerülnek, hiszen az erősödő viharok a magasabb tengerszinttel kombinálva folyamatos gazdasági károkat fognak okozni. Előbb-utóbb a lobbitevékenység sem abban fog kimerülni, hogy még melegítsük egy kicsit a Földet.”

Politikai döntések hatása….

Úgy gondolja, hogy a politikának egy területe rosszul működött az elmúlt hónapokban:

“A szakpolitikák vagy a hatóságok jól tették a dolgukat, Amerikában, Nagy-Britanniában, Svájcban a járványügy a világ élvonalába tartozik, de a politikai döntések ezeket felülírták. Szembeötlő, milyen súlyos hatásai voltak egy politikai döntésnek az egész gazdaságra, társadalomra nézve.”

A humor határtalan?

Kitért arra is, van-e a humornak határa, a halál aratásának idején például:

“Dél-Szudánban, Szíriában sokan haltak meg, és az emberek vicceltek, mi is vicceltünk, nem keltette fel az érdeklődésünket. Ha akár mi vagy a szüleink is meghalhatunk holnap, akkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. Azzal tréfálni, hogy milliók halnak meg, most sem ízléses. Minden mást, ennek az egész helyzetnek a visszásságát ki lehet figurázni. Azt, hogy már az első két hétben kiderült, a társadalom nagy része nem végez hasznos munkát, hiszen nélkülözhető.”

Amikor a közigazgatás szembesül egy apokalipszissel

Megfogalmazta, Müller Cecília tényleg áldozatos munkát végez, de nem olyan, mint Dustin Hoffman sárga biohazard ruhában, ahogy a Vírus című filmből ismerjük. Érdekes jelensége annak, amikor a közigazgatás szembesül egy apokalipszissel:

“Nekem a kedvenc kifejezésem az „operatív törzs”, a „tiszti főorvos”, ezek a szavak az emberek életéből kimaradtak eddig. Exponenciális, logaritmikus: a matematikai műveltség szétárad az országban. Az emberek két forrásból is hallhatnak jó dolgokat, a sajtóból, és akkor, ha a gyereküket online oktatás keretében kell korrepetálniuk.” /…/ “A válság legijesztőbb része az a felismerés lesz, hogy a szegénység sokkal tartósabb, és nehezebb kitörni belőle. Nyilván eddig is rosszabb esélyekkel vágott neki az életnek, aki rosszabb esélyekkel született, de ez a helyzet most exponenciálisan vagy logaritmikusan növeli annak az esélyét, hogy fel se tudjon zárkózni. Honnan lenne okosfelszerelés ott, ahol hat-nyolc testvérre jut egy laptop, vagy ahol a családban sincs ilyen?”

Felhatalmazás méterben és kilóban….

A humorista, valószínűleg nem viccelt, amikor arról beszélt, a veszélyhelyzet meghosszabbítására mekkora felhatalmazást adott volna méterben vagy kilóban:

“Másfél métert biztos nem, mert azt nagyon nehéz megsaccolni. Én azt mondtam volna, hogy kettő. Az emberek szerintem általában rosszul saccolnak, lehet látni rajtuk a tanácstalanságot. Abban is teljes zavar van a tudományban, hogy akkor ez a vírus most terjed-e nagyon kilégzéssel vagy csak ritkán? Hány méter a tüsszentésnél? Ha valaki tüsszent a Corvin-sétányon, négyen meghalnak a Rákóczi hídnál?”

Jogászkodás….

Jogászként arra az álláspontra helyezkedik, hogy nagyon sok intézkedést meg lehetett volna hozni a kétharmados törvény nélkül is. Szerinte a gazdasági válságmenedzselő intézkedéseket is érdemes lett volna meghagyni a Parlamentnél:

“A határidő a másik kérdés, mert van ez a határozatlan idejű munkaszerződése Orbán Viktornak, hogy 30 napos felmondással ő a parlament. Ez kicsit fura. Az ellenzéket pedig nem értem. Csak a döntést odázták el, ez sem volt annyira bölcs dolog, a saját nyakukba zúdították az emberek irántuk amúgy sem töretlen szimpátiáját semmiért cserében. Szóval, egy közjogi gesztus lett volna fontos a kormány részéről, hogy határozottabb eseményhez vagy határidőhöz kössék a felhatalmazást, és hogy mindenki komfortosabban érezze magát az országban. Most van egy járvány melletti diszkomfortérzés, azzal együtt, hogy az ellenzék még ilyen helyzetben is tudott szavazatokat veszíteni.”

„Maradj még mindig otthon!”

Hangsúlyozta, ha nem teszünk meg mindent, akkor „Maradj megint otthon!” lesz hosszú ideig a jelszó:

“„Maradj még mindig otthon!”, „Ne gyere ki újra!”, ilyenek. A társadalom évi három-öt hónap téli álmot alszik majd, mint a macik a veresegyházi medveparkban, és néha kijövünk az influenzaszezon végén. A megoldás, ami ott van a kezünk ügyében, más hozzáállást igényel.”

Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük