Sorting by

×

Liu Shaoang aranyérmes 500 méteren

Liu Shaoang aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a rövidpályás-gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A Ferencváros 22 éves gyorskorcsolyázója pályafutása első világbajnoki címét szerezte,

korábban olimpiát és Európa-bajnokságot már nyert. Magyarországnak ez a második vb-diadala, mivel Liu Shaolin Sándor 2016-ban ugyancsak a legrövidebb távon lett első.

Liu Shaoang legjobb idejének köszönhetően a legkedvezőbb, egyes pályáról rajtolhatott. Az első kanyarra ennek megfelelően elsőként fordult rá, ráadásul némi előnyt is kidolgozott magának.

Az üldözőbolyt az orosz Szemjon Jelisztratov vezette, a hajrára fel is ért Liu Shaoangra, de előzési kísérletet már nem tudott indítani, így a magyar klasszis rajt-cél győzelmet aratott az 1500-on bronzérmes Jelisztratov és az olasz Pietro Sighel előtt. Liu Shaoang Magyarország második vb-aranyát szerezte meg, mivel bátyja, Liu Shaolin Sándor 2016-ban ugyancsak a legrövidebb távon lett első.

Szétvetette a csarnok tetejét az akarat

Bánhidi Ákos vezetőedző és csapatmenedzser szerint az 500 méteren győztes Liu Shaoang akarata szétvetette a csarnok tetejét.

“Látszólag könnyű győzelem volt, de ezért nagyon meg kellett dolgoznia. A jó rajtpozíció annak köszönhető, hogy a negyed-, majd az elődöntőben is a legjobb időt futotta”

– mondta a Ferencváros 22 éves versenyzőjének diadaláról a szakember, aki hozzátette, nagyon sajnálja, hogy az élen korcsolyázó Liu Shaolin Sándor alól “kitört a jég” az elődöntőben, mert úgy véli, fináléba jutásával “minden adott lett volna” két érem megszerzéséhez.  Bánhidi kiemelte, az látszódott a fivérek teljesítményén, hogy a balul sikerült Európa-bajnokság után végre egy teljes hónapot normálisan tudtak készülni, nem hátráltatta a csapatot koronavírus-fertőzés, mint korábban.

“Nagyon fontos volt ez a siker, hogy a munkába vetett hit még acélosabb legyen. Végre egy hónapon át zavartalanul tudtunk készülni, és erre megkaptuk a visszacsatolást ebben az aranyéremben. Erre nagyon nagy szüksége van sportolónak és edzőnek egyaránt”

– beszélt az MTI-nek a győzelem fontosságáról Bánhidi, aki szerint Liu Shaoangban óriási akarat munkálkodott, hogy megszerezze pályafutása első vb-aranyát.

Liu Shaolin Sándor a kisdöntőben szerepelt, az utolsó kanyarban ugyan körbekorcsolyázta az addig élen haladó orosz Konsztantyin Ivlijevet, de végül nyolcadikként zárt, mert a manővert a zsűri szabálytalannak találta.

A nők 500 méteres versenyében az 1500 méterhez hasonlóan a holland Suzanne Schulting diadalmaskodott a magyarokkal készülő olasz Arianna Fontanát és az ugyancsak holland Sema Poutsmát megelőzve.

A negyeddöntőben búcsúzott Kónya Zsófia a 12., Jászapáti Petra pedig a 13. helyen végzett.

Férfi 500 m, világbajnok:

LIU SHAOANG 40.524 mp
2. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 40.603
3. Pietro Sighel (Olaszország) 40.673
…8. LIU SHAOLIN SÁNDOR

Női 500 m, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 42.661 mp
2. Arianna Fontana (Olaszország) 42.719
3. Selma Poutsma (Hollandia) 42.850
…12. KÓNYA ZSÓFIA
13. JÁSZAPÁTI PETRA

Szombaton még a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntő és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

(MTI)

figyelmeztetes
illusztráció: V.K.
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.