Liu Shaolin Sándor ötödik lett 1500 méteren

Liu Shaolin Sándor ötödik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a pjongcsangi téli olimpia első, szombati versenynapján.

Nem mindennapi izgalmak a finálén

Ezzel folytatódott a magyarok pontszerző sorozata a téli játékokon, ugyanis ebben a sportágban 2006 óta minden játékon volt legalább egy legjobb hat közötti eredmény. A győzelmet a dél-koreai Lim Hjo Dzsun szerezte meg a holland Sjinkie Knegt és az orosz Szemjon Jelisztratov előtt.

Nem mindennapi izgalmakat ígért a finálé, mivel továbbjuttatások miatt kilencen álltak rajthoz, köztük az 500 méteren két éve világbajnok magyar versenyző. Olyan sztárokkal kellett megküzdenie, mint a januári kontinensviadalon minden távon aranyérmes Knegt, a címvédő kanadai Charles Hamelin, a táv dél-koreai világkupa-győztese, Hvang Te Hon, a szám háromszoros orosz Európa-bajnoka, Szemjon Jelisztratov, vagy éppen a tavaly vb-ezüstérmes kanadai Samuel Girard. A győztes talán kisebb meglepetésre az a Lim lett, aki szeptemberben a budapesti olimpiai kvalifikációs világkupán diadalmaskodott.

Az MTK 22 éves sportolója nem kapkodott a rajtnál, beállt a sor végére. Ahogy fokozódott a tempó, úgy jött egyre feljebb. A táv utolsó harmadához érve, már az ötödik pozícióban korcsolyázott. Amikor összeakadt Hamelinnal, tempót vesztett, így visszaesett a nyolcadik helyre, amivel elszálltak a dobogós remények. Később ketten kicsúsztak, illetve Hamelint visszaelőzte Liu Shaolin, így végül ötödikként zárt az esetében leggyengébbnek tekinthető leghosszabb távon.

„Nagyon sokan voltunk, még nem is versenyeztem kilencfős futamban. Nem úgy mentem fel, hogy nyerek, de jól vettem észre az előzési pontokat. A végén szerencsétlen voltam, hogy összeütköztem Hamelinnel, de így is nagyon pozitív ez az ötödik hely. Ez a legrosszabb távom, az élet ma nem akarta, hogy érmes legyek”

– mondta a láthatóan vidám és elégedett Liu Shaolin.

Az 1000 méter magyar vk-győztese kifejtette, egyáltalán nem izgult, mint négy éve Szocsiban, vagy mint most az öccse, Liu Shaoang, akinek próbált segíteni, mert már az első, selejtezős futamában látta, nem úgy versenyez, ahogy szokott.

Minden számban döntős szeretne lenni

Az MTI kérdésére, hogy mi történt az elődöntős futamában, amikor végül továbbjuttatással lett finalista, azt mondta: rosszul versenyzett, „túlzottan kinyitott”, így az amerikai beugrott elé, de amikor észrevette ezt és próbálta védeni a pozícióját, összeütköztek.

„Az amerikai jött ki belőle rosszul” – mondta mosolyogva Liu Shaolin, akinek hangulatát jól példázza, hogy amikor a vegyes zónában a magyar újságírókhoz ért, úgy tett, mintha gyorsan elfutna előlük.

Az újságírói kérdésre, hogy mit ígér a hátralévő versenyre, kis töprengés után azt mondta, minden számban döntős szeretne lenni.

 Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m, olimpiai bajnok:

Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:10.485 perc
2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 2:10.555
3. Szemjon Jelisztratov (OAR) 2:10.687
…5. Liu Shaolin Sándor 2:11.520
…20. Liu Shaoang
…30. Burján Csaba

A későbbi győztes dél-koreai Lim Hjo Dzsun, a későbbi második helyezett holland Sjinkie Knegt és a későbbi harmadik helyezett orosz Szemen Jelisztratov (b-j) a phjongcshangi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének férfi 1500 méteres döntőjében a Kangnung Jégcsarnokban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A B döntőben szerepelhet a női váltó

A magyar női váltó harmadik lett szombati elődöntős futamában, így a B fináléban szerepelhet majd a phjongcshangi téli olimpián.

A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett alkotta kvartett jól kezdett, majd visszaesett a harmadik helyre. A futamot kifejezetten izgalmassá tette, hogy a nagy esélyes dél-koreaiak egykanyarnyi hátrányba kerültek egy hiba miatt. A kanadai, orosz és magyar hármas rákapcsolt, a tengerentúliak mögött ráadásul helycsere is történt egy váltásnál, azaz továbbjutó pozícióban volt a magyar kvartett. A nagy iram ellenére, a hazai négyes felzárkózott.

Ez önmagában mozgalmas hajrát ígért, amely magyar rontással indult. Egy rossz váltás miatt ugyanis az oroszok és a dél-koreaiak is előztek. Később az orosz kvartett egyik tagja elesett, így a vb- és Eb-ezüstérmes magyarok harmadikként zártak, a dél-koreaiak pedig a kanadaiakat megelőzve, élre törtek.

„A dél-koreaiakat nem lehet megverni. Úgy értek el 4:06 perces időt, hogy egyszer estek. Nem vagyok hajlandó búslakodni, mert mi nem hibáztunk. Csak azt sajnálom, hogy az oroszok a végén elénk kerültek, mert így nem tudtunk haladni a vezető duóval, pedig tudunk jobbat a 4:09-nél”

– mondta Keszler Andrea.

Heidum és Bácskai is azt emelte ki, hogy nagy tülekedés volt a váltásoknál, emiatt sokszor talpon maradni is nehézséget okozott. Csalódott egyikük sem volt, mindannyian kiemelték, hogy vár rájuk egy B döntő, amely – bár szintén erős lesz a mezőny – azért mégis könnyebbnek ígérkezik, mint az elődöntő volt.

A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük