Frissítve! A büdzsé nem ad választ az emberek mindennapi problémáira

Ennek legnagyobb vesztesei pedig a fiatalok és a jövőjük lesz. Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a javaslat szerdai beterjesztését követő sajtótájékoztatóján a változatlanság és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsét.

Kevesebb jut oktatásra

Az oktatási források 15 milliárd forintos növekménye szerinte meg sem közelíti az inflációt, vagyis reálértéken az ideinél kevesebb jut majd a jövő szempontjából legfontosabb területre.

A legnagyobb gondokat nem orvosolja a költségvetés

Hiába készül demográfiai fókuszú kormányzásra a kabinet, ha a költségvetés nem ad választ az elvándorlás megállítására, arra, hogy mitől lesz lényegesen magasabb az itthon dolgozók bére, mitől csökken a munkaerőhiány – sérelmezte, de szerinte a javaslat a lakhatási válságot sem orvosolja.

Minden alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kellene

Csárdi Antal elmondta: az LMP leállítana számos, általuk fölöslegesnek és túlárazottnak ítélt beruházást – a többi között a Belgrád-Budapest vasútvonalét –, valamint az alapvető élelmiszerek teljes spektrumában csökkentené az áfát.

Futballisztán 2019-es költségvetési tervezetét nyújtotta be a kormány

Az MSZP szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a benyújtott javaslat nem egy „kereszténydemokrata költségvetés, sokkal inkább egy felelőtlen, populista, kommunikációs kormányzás büdzséje, Futballisztán költségvetése, ahol még mindig több mint 100 milliárd megy el stadionokra”.

A gazdaság motorját továbbra is az uniós források jelentik

Megemlítették, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a „biztonságos növekedés” költségvetéséről beszélt. Az MSZP viszont úgy látja, a gazdaság motorját továbbra is az uniós források jelentik, amelyek nélkül a magyar gazdaság „egyszerűen összeomlana”. Ezért is szerintük megdöbbentő az „Orbán-kormány felelőtlen politikája”, amellyel folyamatosan távolítják Magyarországot az Európai Uniótól.

A költségvetés a mélyszegénység felszámolását nyomokban sem tartalmazza

Az MSZP úgy látja, ettől a költségvetéstől nem fog több gyermek születni az országban és nem fog megtorpanni a tömeges elvándorlás Magyarországról. Megdöbbentőnek nevezték azt is, hogy a „keresztény kormány tervezete a szegénység mérséklését, a mélyszegénység felszámolását nyomokban sem tartalmazza”.

Kiemelték: az „MSZP a társadalom igényeit kiszolgáló, az oktatást, az egészségügyet, a lakhatást támogató, a szegénységet felszámoló módosító indítványokat fog benyújtani”.

Ez a topogás költségvetése

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a 2019-es büdzsé a topogás költségvetés fantáziátlan, koncepciótlan, egy elfáradt, sodródó kormányzat képét mutatja.

Varju László, a párt alelnöke, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár a Fidesz gyors gazdasági növekedést tervez, a költségvetés semmilyen, az emberek számára fontos területen nem képes kezelni az egyre szorongatóbb helyzetet.

Krónikus pénzügyi hiány számos fontos területen

Mint írta: Magyarországnak egyetlen célja lehet: európai életet teremteni, bevezetni az eurót és közelebb kerülni az Európai Egyesült Államok eszményéhez. A benyújtott költségvetés azonban ezt a célt nem szolgálja.

Kifejtette: a költségvetés nem csökkenti az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra krónikus pénzügyi hiányát, nem olvasható ki belőle, hogy a kormány ezeken a területeken érdemi változást tervezne vagy ajánlana. Állandósul a pedagógus- és orvoshiány, nem kapnak segítséget a hozzátartozóikat otthon ápolók, nem jut több forrás az önkormányzatoknak.

Nem tartalmaz adó- vagy járulékcsökkentést

Úgy vélte, a kormány költségvetési tervezete arról tanúskodik, hogy Magyarország egy helyben fog toporogni a következő évben. „Nyoma sincs benne” a megígért haderőfejlesztésnek, nem derül ki belőle, miből finanszíroznák a vitatott bírósági reformot, nem tartalmaz adó- vagy járulékcsökkentést.

Álláspontja szerint a benyújtott javaslat fantáziátlan, koncepciótlan, egy elfáradt, sodródó kormányzat képét mutatja.

Az egy helyben járás költségvetése a 2019-es büdzsé

A Párbeszéd MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „az Orbán-kormány nem használja ki a nemzetközi gazdasági fellendülés adta lehetőséget, hogy befektessen az emberekbe, ehelyett továbbra is az ellopható közpénz mennyiségének maximalizálása vezérli”.

Stadionépítésre, Fidesz-propagandára, luxuskormányzásra bőven jut

A Párbeszéd szerint a Fidesz költségvetésével tartják a rossz irányt. Nem látszanak az érdemi előrelépés pénzügyi forrásai az egészségügyben, oktatásban, szociális rendszerben, miközben „továbbra is van bőven pénz stadionépítésre, Fidesz-propagandára és luxuskormányzásra”.

Az ellenzéki párt a közleményben kitért arra, hogy frakciójuk hamarosan benyújtja költségvetési módosító indítványait, amelyek a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt fémjelezte szociális demokrácia programját „fordítják le” a számok nyelvére.

(MTI)

Most akkor ki hazudik? Varga Mihály, vagy mindenki más?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük