LMP: fel kell függeszteni a devizahiteleseknél a kilakoltatásokat!

AZ LMP szerint fel kell függeszteni a végrehajtásokat a devizalapú hitelszerződések esetében. Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón arról beszélt: bár a kormány hazug módon azt mondja, hogy a kérdést megoldotta, pontosan lehet tudni, hogy a devizakockázatokat kizárólag a fogyasztókra terhelték.

Perek sokasága van folyamatban itthon és az Európai Unióban is, ezek során azt vizsgálják, teljes körű volt-e a tájékoztatás, és tisztességes-e, hogy a kockázatviselés egyoldalú – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: Magyarországon “pontosan tudjuk”, hogy a tájékoztatás “minimum hiányos volt”, így viszont a fogyasztók nem tudtak felelős és megalapozott döntést hozni.

Csárdi Antal leszögezte: amíg ezeket a kérdéseket bíróságok vizsgálják, addig fel kell függeszteni a végrehajtásokat. “Ma családok (…) tízezrei vannak olyan helyzetben, hogy bármikor elvihetik a fejük fölül a lakást” – fogalmazott.

A politikus közölte, a parlament szerdán dönthet arról a törvényjavaslatról, amely felfüggesztené a végrehajtásokat. Akkor ki fog derülni, hogy a Fidesz a magyar társadalom vagy a bankok oldalán áll – hangoztatta.

A hajléktalanságot nem üldözni, hanem megelőzni kell

Csárdi Antal elmondta, pártja jogszabállyal biztosítaná, hogy fizetési meghagyásokat csak bíróságok adhassanak ki, a hitelintézetek ne adhassák át behajtó cégeknek az adósságokat, továbbá bevezetnék az “elsétálás jogát”, ami azt jelenti, hogy ha az adós elvesztené az ingatlanát, akkor utána már ne legyen tartozása. A javaslat a forintosítás újraszámolását is előírná – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kilakoltatások hajléktalanságot eredményeznek, viszont a hajléktalanságot nem üldözni, hanem megelőzni kell.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

DK: azonnal állítsák le a kilakoltatásokat!

Öt év alatt háromszorosára nőtt a kilakoltatások száma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük