Az LMP a helyi gazdaság fejlesztését tenné a gazdaságpolitika fókuszába. Az ellenzéki párt szerint ugyanis stabil gazdaságot nem lehet a multinacionális vállalatokra építeni. A párt elvárja a kormánytól, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve vizsgája felül a gazdaságpolitikáját – jelentette ki Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

[mnky_ads id=”10551″]

A multik az erőforrások jelentős részét szívják el

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, az európai fenntarthatósági hét apropóján kifejtette: a globális piaci zavarok ellen erős helyi gazdasággal válhat ellenállóvá egy ország.

[mnky_ads id=”10552″]

Szerinte a multik az erőforrások jelentős részét szívják el. A természeti kincsek mellett a pénzt és a szakképzett munkaerőt is, ez pedig nehéz helyzetbe hozza a kis- és közepes vállalkozásokat. Rámutatott ugyanakkor: az uniós források jelentős apadásával sokkal nagyobb szükség lesz a hazai erőforrásokra, miközben a Fidesz „élősködő modellje” a külső erőforrásokra épít.

Schmuck Erzsébet kijelentette: meg kell akadályozni, hogy a multik elszívják a profitot az országból vagy külföldre vigyék a szakképzett munkaerőt.

Az élelmiszert is helyben kellene megtermelni

A települések közszolgáltatásainak, infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazta, a többi között az alsóbbrendű utak rendbetételét, valamint a helyi tőke növelését.

Szerinte az élelmiszert is helyben kellene megtermelni, nem pedig több ezer kilométerről beszerezni. Ehhez földhöz kellene juttatni a helyi közösségeket, megteremteni a szövetkezés kultúráját.

A politikus kérdést kapott a szocialista Molnár Zsolt felvetésével kapcsolatban, aki ellenzéki előválasztást tartana a jövő évi főpolgármester-választást megelőzően. Schmuck Erzsébet közölte, egyeztetni kívánnak a többi párttal a legalkalmasabb jelölt megtalálása érdekében, az előválasztással azonban nem foglalkoznak, az által ugyanis az ellenzéki pártok csupán egymással foglalkoznának, és nem az emberek problémáival.

(MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét