LMP: erősíteni kell a helyi gazdaságot

Az LMP a helyi gazdaság fejlesztését tenné a gazdaságpolitika fókuszába. Az ellenzéki párt szerint ugyanis stabil gazdaságot nem lehet a multinacionális vállalatokra építeni. A párt elvárja a kormánytól, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve vizsgája felül a gazdaságpolitikáját – jelentette ki Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A multik az erőforrások jelentős részét szívják el

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, az európai fenntarthatósági hét apropóján kifejtette: a globális piaci zavarok ellen erős helyi gazdasággal válhat ellenállóvá egy ország.

Szerinte a multik az erőforrások jelentős részét szívják el. A természeti kincsek mellett a pénzt és a szakképzett munkaerőt is, ez pedig nehéz helyzetbe hozza a kis- és közepes vállalkozásokat. Rámutatott ugyanakkor: az uniós források jelentős apadásával sokkal nagyobb szükség lesz a hazai erőforrásokra, miközben a Fidesz „élősködő modellje” a külső erőforrásokra épít.

Schmuck Erzsébet kijelentette: meg kell akadályozni, hogy a multik elszívják a profitot az országból vagy külföldre vigyék a szakképzett munkaerőt.

Az élelmiszert is helyben kellene megtermelni

A települések közszolgáltatásainak, infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazta, a többi között az alsóbbrendű utak rendbetételét, valamint a helyi tőke növelését.

Szerinte az élelmiszert is helyben kellene megtermelni, nem pedig több ezer kilométerről beszerezni. Ehhez földhöz kellene juttatni a helyi közösségeket, megteremteni a szövetkezés kultúráját.

A politikus kérdést kapott a szocialista Molnár Zsolt felvetésével kapcsolatban, aki ellenzéki előválasztást tartana a jövő évi főpolgármester-választást megelőzően. Schmuck Erzsébet közölte, egyeztetni kívánnak a többi párttal a legalkalmasabb jelölt megtalálása érdekében, az előválasztással azonban nem foglalkoznak, az által ugyanis az ellenzéki pártok csupán egymással foglalkoznának, és nem az emberek problémáival.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük