Ellopták a stadiont

Mégis, mi abban az újság, hogy stadiont is lopnak. Pláne orosz földön. Ott állítólag külön minisztériuma volt az elveszett vonatoknak is. Azért abból a szempontból mégis különleges a helyzet, hogy ez a kalinyingrádi, vagyis königsbergi stadion a futball-világbajnokságra készülne, és így sokkal nagyobb büntetés jár a lenyúlásáért.

Mert máskor, békésebb időkben ha Königsbergben ellopódik egy stadion, legfeljebb el van lopva, nyomozgatnak kicsit az ügyben, míg el nem unják, aztán marad minden, ahogy volt. De ez most presztízsberuházás, Putyin személyes ügye – ezzel nem kellett volna marháskodni, mologyec. Csak hát nagy volt a kísértés, sok a lenyúlható pénz…

Két orosz milliárdos, Zijavugyin Magomedov és Magomed Magomedov őrizetbe vételét rendelte el szombaton egy moszkvai bíróság. A testvéreket azzal gyanúsítják, hogy 2,5 milliárd rubel (kb. 10 milliárd forint) állami pénzt sikkasztottak el. Akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a Magomedov testvéreket és Artur Makszidovot, aki a testvérpár tulajdonában álló Szumma építőipari és logisztikai holdinghoz tartozó egyik vállalat vezetője. A cég a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében vett részt.

A Kommerszant úgy tudja, hogy csak a kalinyingrádi stadion építésénél 752 millió rubelt csaltak el. A nyomozó hatóságok szerint a Magomedov-vállalatbirodalomhoz tartozó egyik cég a stadionépítés előtti földmunkálatokat nem megfelelően és lassan végezte el. A mocsaras talajon emelt kalinyingrádi stadion különben a szakértők szerint az Oroszországban június 14. és július 15. között tartandó foci-vb egyik legproblémásabb létesítménye. Az elhúzódó projektnél jelentkező szabálytalanságok miatt tavaly a kalinyingrádi városvezetés több munkatársát is őrizetbe vették. El van átkozva ez a sportlétesítmény…

A szombati tárgyalást vezető bíró szerint azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetként működtek és nyomást gyakoroltak szemtanúkra. A vádak szerint a két Magomedovot összesen 2,5 milliárd rubel elsikkasztásával gyanúsítják. A vizsgálóbíró ezért a Magomedov testvérek őrizetbe vételét rendelte el május 30-ig.

Mi több, hiába ajánlották fel a hiányzó összeget óvadékként, hogy szabadlábon védekezhessenek, ezt a lehetőséget is megtagadták tőlük, ugyanis Zijavugyin Magomedov épp a letartóztatása előtti napon fogllat le egy repülőjegyet Miamiba. Érezhetett ő valamit.

Hát, az nehezen volna elképzelhető, miszerint a kalinyingrádi stadion nem épül meg: ez már orosz nemzeti ügy lett, a világbajnoksággal együtt. Az viszont kérdéses, a tények ismeretében ki lesz az a bátor ember, aki neki mer fogni a munkálatoknak – eddig bárki fogott belé, mind lecsukták.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Irány Kalinyingrád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük