Rengeteg pénzt lovizott el a kormány

A két állami lovi cég együtt 2,2 milliárd forint veszteséget mutatott ki tavaly, és több mint 7 milliárdot hozott össze öt év alatt.

Jó nagy, 703 millió forintos veszteséget termelt tavaly az állami lóversenyfogadást szervező cég. Rendezésére 1,9 milliárd forinttal leszállítják a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. törzstőkéjét – erről határozott május végén a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Több éves sarat takarítanak most el az indoklás szerint, a cég ugyanis évről évre veszteségesen működött, az utóbbi öt évben összesen majdnem 1,7 milliárdot halmozott fel. Már decemberben a cég segítségére sietett az MNV: 650 millió forint „pótbefizetést volt kénytelen teljesíteni a likviditási nehézségek kezelése és a tőkehelyzet időleges stabilizálása érdekében”.

Ennél is cudarabbul fest a hazai galopp- és ügetőversenyeket szervező Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. mérlege: majdnem 1,5 milliárd forint veszteséggel zárta a múlt évet, az elmúlt öt évben pedig összesen 5,5 milliárd forint mínuszt termelt.

A Kincsem Kft. bevétele döntően a lóversenyfogadás-szervezőnek értékesített versenyszervezési, -rendezési szolgáltatásból származik, de ez nem elég arra, hogy megálljon a saját lábán, a beszámolóba is bekerült, hogy a cég „működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható”. Úgy tűnik, egyre többől, legalábbis 2,577 milliárdra emelték a Gránit Bank eddigi kétmilliárdos rulírozó hitelkeretét, amelyből az általános üzletmenet finanszírozzák.

Az alapítói határozatban emellett állami támogatáshegyek sejlenek fel: a 2017-es fejlemények alapján 1,5 milliárd forint tulajdonosi kölcsön, illetve 460 millió forint támogatás felhasználását hagyták jóvá.

Grandiózus tervek

A brutális veszteségekkel szinte egy időben grandiózus tervek láttak napvilágot a galopp- és ügetőversenyek környékéről. A Kerepesi út és a Hungexpo közötti 85 hektáros területen több milliárdos fejlesztéseket terveznek, a többi között multifunkciós agárstadion, tudás-, és nemzeti öttusaközpont épül két éven belül. A Kincsem nemzeti lovasprogram az alap, a cél pedig, hogy 4-5 éven belül önfinanszírozó legyen az ágazat.

Nem ez az első nekibuzdulás

A lóversenyfogadás-szervezés felvirágoztatásához nagy ambíciókkal fogtak hozzá már az évtized elején is. 2012 és 2015 között 5,5 milliárd forint körüli összbevétellel terveztek és 650 millióért be is szereztek egy francia fogadórendszert, amitől azt remélték, hogy „nagyságrendekkel” növeli az árbevételt – legalábbis ezt írta akkoriban a HVG hetilap. Nos, a tervek nem váltak be, 2017-ben ugyan az árbevétel, 1,3 milliárdról 2,2 milliárdra nőtt, de ez is csak a fele volt a tervezettnek. A forgalom 70 százalékos meglódulása egyébiránt a szintén állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. bevonásának eredménye. A bővülés motorja a nemzetközi fogadási játékok hazai értékesítése volt.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Sorosnak ez is bejött

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük