Kerítésen innenKerítésen túl

Ma eldől, megkapja-e Magyarország a visszatartott uniós forrásokat

Ursula von der Leyen

A Reuters értesülése szerint 6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormány nem adott kielégítő válaszokat Brüsszel korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ugyanakkor arról beszélt, hogy ők erről hivatalosan nem kaptak információt

Hétfőn kerülhetnek a magyar országgyűlés elé a független korrupcióellenes hatóság és munkacsoport felállításáról szóló törvényjavaslatok, vagyis egy nappal azután, hogy Brüsszelben eldőlhet több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás sorsa.

A vasárnapi döntéshozatalt az Európai Bizottság erősítette meg az RTL Híradónak

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a brüsszeli testület a 2021 és 2027 között Magyarországnak járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás akár hetven százalékának (azaz több mint 6400 milliárd forintnak) a felfüggesztésére is javaslatot tehet.

Navracsics Tibor ugyanakkor az ATV-ben arról beszélt, hogy nincsenek ilyen információik. Azt mondta, a kormány teljesíteni fogja november végéig-decemberig az ígéreteit, hogy elkerüljék azt a vitát, amely az Európai Bizottság és Lengyelország között van.

Az Európai Bizottságnak egyébként hivatalosan szeptember 22-ig kell válaszolnia a magyar kormány ajánlásaira, ezek egyike az említett a korrupcióellenes hatóság létrehozása.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott „fel vagyok készülve rá, hogy az Európai Bizottság azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat”.

Az Európai Bizottság vasárnap elfogadandó javaslatának tervezete arra a megállapításra jut, hogy a Magyarország által a jogállami feltételrendszerről folyó eljárás keretében felajánlott korrekciós intézkedések összességében nem adnak kielégítő választ a testület által felvetett aggályokra. Ezért az eljárás sem áll le és a pénzügyi szankciók fenyegetése sem hárul el a kormány feje fölül, legalábbis addig nem, amíg a javasolt intézkedések (ezek száma nagyjából 17) részleteit ki nem dolgozzák, illetve bizonyos esetekben végre nem hajtják.

A testület elé kerülő tervezet – amelybe a Szabad Európának módja volt bepillantást nyerni – ugyanakkor kimondottan nem tesz ígéretet az eljárás visszavonására, ha a magyar kormány által tett vállalások teljesülnek. Ez azonban még nem a végleges verzió, és a biztosi testület vasárnapi döntéséig, illetve a döntés során még változhat.

A bizottság mindazonáltal a javaslatban azt sugallja, hogy a tanács – a vonatkozó rendelet értelmében – egy helyett akár három hónappal később is meghozhatja döntését (végrehajtási határozatát), három hónapos ablakot nyitva a magyar vállalások teljesítésének megvizsgálására. Ez azt sugallja, hogy legkésőbb december 18-ig akár meg is szüntethetik az eljárást, feltéve hogy a kormány addig kielégítően kezel minden aggályt, és teljesíti a vállalásait.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: szabadeuropa.hu

About Author